Aktualno 18.9.2024 14:18

Odbor za kulturo se je seznanil s poročilom STA za leto 2023

Ljubljana, 18. septembra - Odbor DZ za kulturo se je seznanil z letnim poročilom Slovenske tiskovne agencije (STA) za leto 2023. "V letu 2023 smo vzpostavili STA takšno, kot smo mislili, da mora biti," je dejal prejšnji direktor agencije Igor Kadunc. Pri tem je izpostavil kadrovsko konsolidacijo po odlivu v predhodnih dveh letih ter vzpostavitev video servisa.

Ljubljana. Slovenska tiskovna agencija (STA). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kadunc, ki je agencijo vodil od konca oktobra 2021 do sredine letošnjega maja, je v predstavitvi poročila za lani izpostavil, da so bila sredstva za opravljanje javne službe praktično nespremenjena od leta 2012, okrog dva milijona evrov, kar že v letu 2022 ni zadostovalo. Za poslovanje v letu 2023 je nato STA pridobila dodatna državna sredstva, nadomestilo za opravljanje javne službe se je povečalo, vseeno pa država še vedno ne pokriva neto stroška delovanja STA v celoti.

Po njegovih besedah so se povečali tudi tržni prihodki, in sicer v letu 2022 za 7,1 odstotka, v letu 2023 za nadaljnjih 13 odstotkov. Poslovali smo maksimalno racionalno, je dejal Kadunc. Variabilni stroški so se po njegovih besedah povečali samo za 7,3 odstotka, pri čemer precejšen del predstavlja povečanje najemov za potrebe video servisa, kjer agencija zaradi majhnosti lastne ekipe sodeluje tudi z zunanjimi izvajalci.

Kot je še dejal Kadunc, je v letu 2023 število vesti glede na prejšnje leto ostalo praktično enako, a je bilo leto bolj zahtevno, tudi zaradi spremljanja razmer ob poplavah avgusta lani. Zaradi kadrovske konsolidacije je bil opravljenih manj nadur, zaposleni so lahko koristil dopuste. Stroški dela zaposlenih so se glede na leto 2022 povečali za 5,7 odstotka, je navedel.

Nekdanji direktor agencije - slednjo od 18. julija vodi Mojca Prelesnik - je pojasnil, da se je sledilo dvigu plač v javnem sektorju, zadnje povečanje plač na agenciji pred tem pa je bilo skoraj deset let nazaj. Ob tem pa je kot bistveno izpostavil, da pri medijih, ki so naročniki servisa STA, ni bilo zaznati nezadovoljstva z delom agencije.

STA je v letu 2023 ustvarila približno 4,9 milijona evrov prihodkov, od tega je nadomestilo za opravljanje javne službe informiranja znašalo 2,295 milijona evrov in bilo za 9,3 odstotka višje kot leta 2022. Tržni prihodki agencije, ki je konec 2023 zaposlovala 90 ljudi, so znašali 2,591 milijona evrov in bili v medletni primerjavi višji za 13 odstotkov.

Poročilo je prejšnji teden obravnavala tudi komisija DS za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino. "Komisija je pozdravila normalizacijo razmer na STA," je v predstavitvi mnenja na seji odbora dejala državna svetnica Branka Kalenić Ramšak. Po njenih besedah komisija ocenjuje, da je STA praktično edini medij v Sloveniji, ki pokriva prav vsa vsebinska področja in je zato temeljni vir obveščanj in gradiva tako za ostale medije kot neposredno za celotno javnost.

Komisija pričakuje, da bo STA kot neodvisni medij tudi v prihodnje nadaljeval z nemotenim izvajanjem javnega servisa in da bo lahko ob doslednem proračunskem financiranju opravljal tudi dodatne dejavnosti kljub morebitnemu poslabšanju razmer na medijskem trgu. Komisija tudi pričakuje, da bo država prepoznala to kakovostno opravljeno dodatno dejavnost kot dovolj pomembno, da jo bo tudi ustrezno financirala, je mnenje komisije še navedla državna svetnica.

Tudi poslanka Svobode Andreja Rajbenšu, ki se je edina oglasila v poslanski razpravi, je med drugim izpostavila nekatere posebne projekte, ki jih izvaja agencija, ter pozdravila, da ima STA širok nabor storitev, ki jih razvija, nadgrajuje, širi in prilagaja povpraševanju trga.