Aktualno 4.7.2024 17:20

Vlada se je seznanila s strategijo razvoja STA in finančnimi potrebami za 2025 in 2026

Ljubljana, 4. julija - Vlada se je danes seznanila s strategijo razvoja Slovenske tiskovne agencije (STA) za obdobje 2024-2027 in predlogom državnega sofinanciranja izvajanja javne službe informiranja medijev in javnosti. Za 2025 so predvideni stroški za izvajanje javne službe 2,48 milijona evrov, za 2026 pa 2,53 milijona evrov.

Ljubljana. Diktafon, Slovenska tiskovna agencija (STA). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Diktafon, Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vlada, ki izvaja pravice države kot edinega družbenika nacionalne tiskovne agencije, je v skladu z zakonom o STA dolžna zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter tudi primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, so spomnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), s katerega postavke v proračunu prihajajo proračunska sredstva za državno sofinanciranje javne službe.

Vlada se je v tem okviru tako danes seznanila z glavnim strateškim dokumentom STA za štiriletno obdobje do 2027, ki ga je nadzorni svet agencije potrdil 4. marca. Glavni namen strategije je začrtati razvoj tiskovne agencije tako, da bo nadalje čim bolj kakovostno opravljala svoje osnovno poslanstvo, znotraj tega pa poskrbela za nadaljnji razvoj na vseh bistvenih področjih svojega delovanja, so strnili v Ukomu.

Glavni strateški cilji so tako zagotavljanje kakovostnih storitev, usmerjenost v tehnološki razvoj, skrb za zaposlene ter zagotavljanje finančne stabilnosti. Operacionalizacija ciljev bo konkretizirana v okviru vsakokratnih letnih poslovnih načrtov, ki jih potrjuje nadzorni svet.

Da bi bilo STA, ki je bila v mandatu prejšnje vlade predmet skoraj enoletne ustavitve financiranja javne službe, zaradi česar se je znašla na robu nelikvidnosti, vnaprej zagotovljeno stabilno financiranje, je po navedbah Ukoma pomembno, da je vlada za najmanj dve leti vnaprej seznanjena z načrtovanimi strateškimi cilji in potrebnimi sredstvi za njihovo uresničitev.

Finančne potrebe, ki so podlaga za zagotovitev ustreznih kadrov in opreme, so opredeljene v predlogu sofinanciranja izvajanja javne službe STA za 2025 in 2026. Dokument za prihodnje leto za izvajanje javne službe predvideva stroške v višini nekaj manj kot 2,48 milijona evrov, za 2026 pa v višini 2,53 milijona evrov, so še zapisali v Ukomu.

V tem letu proračunsko financiranje javne službe STA po decembra lani sklenjeni pogodbi z Ukomom znaša nekaj manj kot 2,40 milijona evrov.