Aktualno 28.2.2024 10:42

Evropsko novinarsko središče tiskovnih agencij po novem s 23 članicami

Bruselj/Ljubljana, 28. februarja - Evropsko novinarsko središče (ENR), skupni projekt evropskih tiskovnih agencij, se je s februarjem okrepilo za sedem novih članic, tako da v njem po novem deluje 23 agencij. STA, ki je bila med ustanovnimi članicami od julija 2022 delujočega projekta, je v novem obdobju tudi članica usmerjevalnega odbora.

Belgija, Bruselj.
Evropsko novinarsko središče.
Foto: dpa/belga/STA
Arhiv dpa/belga/STA

Nove članice ENR so postale tiskovne agencije AMNA iz Grčije, ANP iz Nizozemske, ČTK iz Češke, PAP iz Poljske, Lusa iz Portugalske, Ritzau iz Danske in TT iz Švedske.

ENR je ob sofinanciranju Evropske komisije zaživel julija 2022. Njegov namen je bil okrepiti evropski informacijski prostor z okrepljeno objavo tematik o pomembnejših odločitvah in dogajanju v EU, pa tudi prispevati k izmenjavi informacij in znanj med agencijskimi novinarji, posebej dopisniki v Bruslju.

"ENR je pokazal, da ima mrežno evropsko poročanje lahko izjemen vpliv. Veseli me, da je zdaj vanj vključenih 23 tiskovnih agencij iz vse Evrope," je ob zagonu nove etape projekta dejal izvršni direktor nemške tiskovne agencije dpa in član usmerjevalnega odbora ENR Peter Kropsch.

ENR je od svoje ustanovitve postal pomembna novinarska ustanova v Bruslju. Številni intervjuji z visokimi politiki, med njimi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki jo je ENR tudi trikrat spremljal v Ukrajini, so le nekateri primeri uspeha ENR.

Projekt ENR bo odslej zagotavljal vsebine v 22 jezikih, uporabniki pa se bodo lahko seznanjali z vplivom politik EU v evropskih državah. Agencije, ki sodelujejo v projektu, objavljajo svoje vsebine na spletnih straneh ENR, obenem pa prispevke ENR distribuirajo v svojih servisih. ENR organizira tudi dogodke in usposabljanja za agencijske novinarje, namenjena aktualnim temam, kot so umetna inteligenca, dezinformacije in mobilno poročanje.

V prihodnjih tednih in mesecih bodo v okviru projekta ENR zaživeli tudi novi formati, kot so videoposnetki za družbene medije, visokokakovostne video vsebine in novičniki. Z okrepljenimi multimedijskimi vsebinami naj bi pritegnili ljudi, ki do novic dostopajo predvsem prek družbenih medijev in v obliki videoposnetkov.

"Ekipa ENR je odlično opravila svoje delo pri poglabljanju osredotočenosti na teme iz Bruslja ter spodbujanju preglednosti, dialoga in medsebojnega razumevanja," je dodal Kropsch. "Z razširjenim krogom članov smo v idealnem položaju za spremljanje pomembnih dogodkov na evropskem prizorišču, zlasti za prihajajoče volitve v EU."

ENR bo pred junijskimi evropskimi volitvami pripravil več posebnih multimedijskih vsebin, pri čemer bo izkoristil prednosti vseevropske narave projekta.

V projektu ENR poleg STA od začetka sodelujejo nemška in francoska tiskovna agencija, dpa in AFP, pa tudi italijanska Ansa, romunska Agerpres, avstrijska APA, albanska ATA, belgijska Belga, bolgarska BTA, španski EFE in Europa Press, Fena iz BiH, hrvaška Hina, MIA iz Severne Makedonije, srbski Tanjug, slovaški TASR, del ENR je tudi ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.