Aktualno 10.1.2024 18:28

Novi predsednik nadzornega sveta STA Peter Ribarič

Ljubljana, 10. januarja - Novi nadzorni svet STA se je danes sestal na ustanovni seji. Za novega predsednika nadzornikov so izvolili Petra Ribariča, ki ga je DZ v nadzorni svet imenoval kot strokovnjaka za informatiko. Podpredsednik sveta je postal Jure Brankovič, ki je v svet imenovan kot strokovnjak za medije.

Ljubljana, STA.
Predsednik nadzornega sveta STA Peter Ribarič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ribarič, ki je med drugim direktor družb Planet GV in Silicijevi vrtovi, je magister znanosti s področja poslovodenja in organizacije ter univerzitetni diplomirani inženir računalništva. Ima več let izkušenj z informacijskega področja. Tako je bil denimo v NLB finančni analitik in kasneje pomočnik direktorja sektorja za tehnologijo in organizacijo, kjer je vodil projekte za uvajanje bančne informacijske tehnologije v poslovanje. Kot član poslovodstva in mentor startupov deluje tudi v družbi Silicon Gardens Fund, izhaja iz sporočila vlade. Na omrežju Lindkedin se predstavlja tudi kot poslovni povezovalec in snovalec poslovno-izobraževalnih dogodkov.

Po seji je Ribarič izpostavil pomen STA in dejal, da je ustanova širšega družbenega pomena. "Verjamem da bo njen pomen v družbi samo še naraščal. S tem ko klasični mediji zaradi razmaha interneta in granulacije medijskega prostora izgubljajo svojo moč pokrivanja celotnega družbenega prostora, lahko STA kot ena redkih medijskih ustanov zagotavlja celostno pokritje in s tem servis tako državljanom kot državi," je prepričan.

Po njegovih besedah ima STA pomembno vlogo kot servis medijem, državi in državljanom. Navzven pa je STA po njegovih besedah ustanova, ki širi zavest, "kako v tej državi živimo, kaj se je dobrega zgodilo in kako razvijamo državo v dobro vseh, ki tu živimo, v dobro državljanov".

Po izteku mandata prejšnje sestave nadzornega sveta v decembru se je danes na prvi seji sestal svet v novi sestavi. DZ je sredi decembra na predlog vlade z absolutno večino poleg Ribariča in Brankoviča imenoval še Matevža Klobučarja (imenovan kot pravni strokovnjak) in Matejo Fridl Stojanović (imenovana kot ekonomsko-finančna strokovnjakinja).

Za petega nadzornika je svet delavcev STA znova izvolil Gregorja Mlakarja, ki torej poleg Brankoviča ostaja član nadzornega sveta agencije.

Slovenska tiskovna agencija je organizirana kot družba z omejeno odgovornostjo v 100-odstotni državni lasti. Štiri nadzornike z absolutno večino na predlog vlade imenuje DZ, enega pa izvoli svet delavcev. Nadzorni svet ima štiriletni mandat.