Aktualno 11.12.2023 15:16

Vlada predlagala DZ predstavnike ustanovitelja v nadzornem svetu STA

Ljubljana, 11. decembra - Vlada predlaga DZ, da za predstavnike ustanovitelja v nadzornem svetu Slovenske tiskovne agencije (STA) znova imenuje Jureta Brankoviča, poleg njega pa še Matevža Klobučarja, Petra Ribariča in Matejo Fridl Stojanović. Če bodo potrjeni, bo njihov mandat trajal štiri leta.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot strokovnjaka za medije vlada za nov mandat predlaga Brankoviča, ki je tudi edini od obstoječih nadzornikov STA, ki je predlagan v novo sestavo. Je svetovalec za strateško komuniciranje na Zdravniški zbornici Slovenije. Je avtor več priročnikov, denimo priročnika Odnosi z javnostmi v zdravstvu, so sporočili z vlade.

Klobučar, ki ga vlada predlaga kot pravnega strokovnjaka, je odvetnik v odvetniški pisarni Fabiani, Petrovič, Jeraj, Rejc. Je član nadzornega sveta stanovanjskega sklada Mestne občine Nova Gorica. Izobraževal se je na univerzi v Amsterdamu in na pravni fakulteti Univerze Tromso na Norveškem.

Strokovnjak za informatiko, po mnenju vlade primeren za imenovanje za nadzornika STA, Ribarič je magister znanosti s področja poslovodenja in organizacije ter univerzitetni diplomirani inženir računalništva. Ima več let izkušenj z informacijskega področja. Tako je bil denimo na Novi Ljubljanski banki finančni analitik in kasneje pomočnik direktorja sektorja za tehnologijo in organizacijo, kjer je vodil projekte za uvajanje bančne informacijske tehnologije v poslovanje.

Kot ekonomsko-finančno strokovnjakinjo pa vlada predlaga Fridl Stojanović, ki je po izobrazbi univerzitetna diplomirana pravnica, sicer pa direktorica v odvetniški pisarni Fridl & Hlastec, kjer se ukvarja s pravnim svetovanjem na področju gospodarskega, delovnega in civilnega prava.

Vlada je poziv h kandidaturam za člane nadzornega sveta STA objavila 13. oktobra, postopki imenovanja pa bodo segli že v čas po preteku mandata aktualnemu nadzornemu svetu. Dosednji nadzorni svet je mandat namreč nastopil prav na današnji dan pred štirimi leti. Predsednik nadzornega sveta je bil sicer Mladen Terčelj, člana nadzornega sveta pa sta trenutno še Aleksander Igličar in Radovan Cerjak.

Za petega nadzornika je svet delavcev STA znova izvolil Gregorja Mlakarja.