Aktualno 22.5.2023 6:30

STA odslej tudi z dnevnim video servisom

Ljubljana, 22. maja - Slovenska tiskovna agencija (STA) z današnjim dnem uvaja dnevni video servis. S tem pomembno nadgrajuje svojo ponudbo jedrnih novičarskih storitev - besedilnemu, foto in avdio servisu dodaja še dnevno produkcijo novinarskih vsebin v video obliki.

Ljubljana, Pionirski dom. Video ekipa Slovenske tiskovne agencije. Foto: STA

Ljubljana, Pionirski dom.
Video ekipa Slovenske tiskovne agencije.
Foto: STA

"Na STA video vsebine ustvarjamo že vrsto let, posebej intenzivno od leta 2017, ko smo uvedli storitev STAvživo za spletne prenose v živo. Zdaj to nadgrajujemo v polnokrvni agencijski video servis, ki je novost na slovenskem trgu," je poudaril odgovorni urednik STA Aljoša Rehar.

"Danes je za STA in Slovenijo pomemben dan. Začenjamo z novo storitvijo, s katero bomo še bolje izpolnjevali svoje poslanstvo na slovenskem medijskem trgu, pri čemer upamo, da bomo s kakovostjo in zanesljivostjo prepričali čim več potencialnih uporabnikov," pa je dejal direktor STA Igor Kadunc.

Kot je še dodal, video servis v sedanjem zakonu o STA ni del izvajanja javne službe. "Odgovor, ali je slovenski medijski prostor dovolj razvit za sprejem te nove storitve, bomo dobili v prihodnosti. Brez skupne podpore javnosti STA leta 2021, izražene v skupno 400.000 evrov vredni donaciji, bi morda z uvedbo oklevali. Ocenjujemo pa, da je naša obveza do donatorjev, da povečujemo aktivnosti in zagotovimo še celovitejše pokrivanje dogodkov v Sloveniji," je menil Kadunc.

Storitev STAvideo na dnevni ravni prinaša uredniški nabor spletnih video prenosov v živo ter posnetkov in video prispevkov z aktualnih dogodkov v Sloveniji, poleg tega pa tudi sistematično produkcijo tematskih video posnetkov, prav tako s poudarkom na Sloveniji.

STA novo storitev, ki je dostopna na spletnem mestu https://video.sta.si/, zagotavlja z lastno ekipo sodelavcev na čelu z vodjo video servisa Leo Udovč, v prihodnje pa jo namerava nadgraditi še z video vsebinami partnerskih organizacij oziroma ustvarjalcev.

STAvideo je komercialna storitev, v katero se z današnjim dnem integrira tudi dosedanja storitev za prenose v živo STAvživo. Prek različnih paketov je STAvideo na voljo več tipom naročnikov, primarno pa medijskim, kot so televizije oziroma zlasti mediji s spletnimi kanali.

Poleg dnevnega servisa uredniškega nabora vsebin sicer STA pod okriljem znamke STAvideo ponuja tudi storitve video produkcije po naročilu, od prenosov v živo za klasične, hibridne in virtualne dogodke do video zgodb.

Video servis STA testno uporablja tudi tehnologije umetne inteligence, in sicer za potrebe strojne transkripcije govora v besedilo pri vsakem novem video posnetku, ki vključuje govor. Na ta način bo servis omogočal napredno, predvsem hitrejše in globlje iskanje po vsebini video posnetkov.