Aktualno 26.1.2023 13:56

Odziv predstavnikov zaposlenih STA na potrditev pogodbe za leto 2023

Ljubljana, 26. januarja - Odziv predstavnikov zaposlenih STA na vladno potrditev besedila pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za leto 2023.

Ljubljana. Slovenska tiskovna agencija (STA). Foto: STA

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: STA

Pogodba za opravljanje javne službe STA za leto 2023 v primerjavi s pogodbo za lansko leto, podpisano v času prejšnje vlade, predstavlja pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja tako finančne kot uredniške avtonomije nacionalne tiskovne agencije. Potem ko so bila državna sredstva za opravljanje javne službe STA dolga leta praktično nespremenjena in niso pokrivala celotnih stroškov javne službe, je z letošnjo pogodbo vendarle prišlo do povečanja teh sredstev. Ustrezna višina nadomestila je namreč nujna za zagotavljanje normalnega delovanja STA, upoštevajoč tudi stališče Evropske komisije glede vloge STA na medijskem trgu v Sloveniji.

Poleg tega nova pogodba odpravlja sporni način financiranja javne službe na podlagi štetja novic in fotografij oziroma plačevanja na kos, ki ga je prejšnja vlada uvedla po sprejemu uredbe o financiranju javne službe STA (slednjo je aktualna vlada odpravila decembra lani). Namesto tega bo zdaj javna služba financirana kot dejavnost. Tudi s pomočjo tega nova pogodba preprečuje, da bi vladni urad za komuniciranje lahko arbitrarno odločal, katere vsebine, opravljene v okviru javne službe, bo financiral in katerih ne, ter na ta način posredno vplival na uredniško avtonomijo oziroma uredniško politiko.

Ob teh pozitivnih premikih pa ponavljamo pričakovanje, da vlada letos poskrbi tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA, in sicer tako, da bodo odpravljene nekatere nejasnosti glede opredelitve prvin javne službe, obenem pa bo katerikoli vladi onemogočeno, da bi z arbitrarnimi odločitvami ogrozila ustrezno in razvojno usmerjeno financiranje javne službe ter uredniško avtonomijo STA.

V tej luči bomo zaposleni STA v petek, 27. januarja 2023, ob 13. uri z oken naših prostorov na Tivolski cesti 48 v Ljubljani umaknili napis "zaobSTAnek". Napis "STAnje je resno" pa bomo ohranili do sprejema ustrezno dopolnjenega zakona o STA.

Uredniški kolegij STA
Svet delavcev STA
Sindikat novinarjev STA
Zastopstvo uredništva STA