Aktualno 29.11.2021 17:15

V Bruslju nastaja novinarsko središče 16 evropskih tiskovnih agencij, tudi STA

Bruselj, 29. novembra - Evropska komisija je danes napovedala oblikovanje evropskega novinarskega središča v Bruslju, v okviru katerega bo sodelovalo šestnajst evropskih tiskovnih agencij, tudi Slovenska tiskovna agencija (STA). Projekt, s katerim naj bi okrepili evropski informacijski prostor, bo financiran tudi z evropskimi sredstvi.

Belgija, Bruselj.
Veliki trg v Bruslju.
Foto: Xinhua/STA

Oblikovanje evropskega novinarskega središča, ki bo združilo 16 tiskovnih agencij iz vse Evrope, je danes napovedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Kot je dejal, da bo to "prvo vseevropsko novinarsko središče novinarjem omogočilo skupno poročanje o zadevah EU" in spodbujalo duh sodelovanja.

"S tem novim korakom krepimo evropski informacijski prostor in povečujemo dostop državljanov do kakovostnih informacij," je povedal Breton na evropskem medijskem forumu v Bruslju, na katerem so med drugim govorili o preoblikovanju medijske industrije.

Evropska komisija bo vzpostavitev evropskega novinarskega središča podprla z okoli 1,76 milijona evrov. Sredstva bodo med drugim namenjena financiranju usposabljanja novinarjev in za novo večjezično spletno stran z izbranimi besedili sodelujočih tiskovnih agencij na temo EU.

Projekt bo stekel januarja prihodnje leto, novinarsko središče pa naj bi začelo delovati sredi poletja, so sporočili pri komisiji.

Projekt, ki bo potekal v koordinaciji nemške tiskovne agencije dpa, združuje še francosko tiskovno agencijo AFP, italijansko Anso, romunsko Agerpres, avstrijsko APA, albansko ATA, belgijsko Belgo, bolgarsko BTA, španski EFE in Europapress, Feno iz BiH, tiskovno agencijo Severne Makedonije MIA, srbski Tanjug, slovaški TASR, hrvaško Hino in STA.

Kot poudarjajo na dpa, so tiskovne agencije "arterije mednarodnega toka informacij", ki nenehno zagotavljajo novice medijem v svojih državah in so tako "zelo učinkovite kot prenašalci zanesljivih informacij". Za delovanje EU pa so zanesljive novice o delu institucij ključnega pomena. "Samo na podlagi preverjenih novic, ki temeljijo na dejstvih, se bo povečala sprejemljivost ustvarjanja evropskih politik" in povečala odzivnost državljanov, so prepričani pobudniki tega projekta.

Kot dodajajo, bodo v tem novinarskem središču dopisniki evropskih tiskovnih agencij sodelovali kot enakovredni, ne glede na to, ali prihajajo iz večjih ali manjših agencij. "Ko novinarji delajo skupaj in so v vsakodnevnem medosebnem in profesionalnem stiku, se kakovost novinarskega dela običajno avtomatično poveča," so še prepričani pobudniki projekta.

Pomen sodelovanja v tem projektu so danes pozdravili tudi v vodstvu STA. "Veseli nas, da je Evropska komisija prepoznala pomen tiskovnih agencij pri zagotavljanju in širjenju verodostojnih informacij v evropskem prostoru in svetu. Ponosni smo, da v tem projektu sodeluje tudi STA," se je odzval v.d. direktorja STA Igor Kadunc.