Aktualno 22.12.2022 15:56

Odziv predstavnikov zaposlenih STA na odpravo sporne uredbe

Ljubljana, 22. decembra - Odziv predstavnikov zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA) na ukinitev uredbe o opravljanju javne službe STA iz leta 2021.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Odprava uredbe o opravljanju javne službe STA je bila nujen korak, saj je ta uvedla nekaj spornih določb, med drugim financiranje javne službe na podlagi štetja novic in fotografij. Slednje je neustrezno, ker je nemogoče vnaprej predvideti količino dogajanja ali nepredvidenih odsotnosti zaposlenih, poleg tega finančno nagrajuje kvantitativno in ne kvalitativno usmerjenost. Obenem je uredba dopuščala vladnemu uradu za komuniciranje možnost arbitrarne odločitve, katere vsebine, opravljene v okviru javne službe, bo financiral in katerih ne.

Pri tem poudarjamo, da je za operativno delovanje STA ključnega pomena tudi vsakoletna pogodba o opravljanju javne službe. Zato izražamo pričakovanje, da bo tudi sama pogodba za leto 2023 odpravila plačevanje na podlagi štetja vsebin ter da bo namesto tega javna služba financirana kot dejavnost.

Obenem pričakujemo, da vlada čim prej poskrbi tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA, tako da bo ta v prihodnje zagotavljal še višjo stopnjo finančne in uredniške neodvisnosti nacionalne tiskovne agencije. Obenem pozivamo to in vse naslednje vlade k izpolnjevanju zakonske obveze, da ustrezno financirajo javno službo STA.

Ob napovedani nominaciji za Unescovo nagrado za svobodo tiska pa se zahvaljujemo vsem, ki so nam v borbi Za obSTAnek stali ob strani in nam pomagali z donacijami ali drugače. Svoboda tiska je pravica javnosti, za katero vsak dan opravljamo svoje delo po najboljših močeh in v skladu z etičnimi in profesionalnimi novinarskimi standardi.

Uredniški kolegij STA
Svet delavcev STA
Sindikat novinarjev STA
Zastopstvo uredništva STA