Aktualno 22.12.2022 15:53

Odziv direktorja na ukinitev uredbe o opravljanju javne službe STA

Ljubljana, 22. decembra - Odziv vodstva Slovenske tiskovne agencije (STA) na ukinitev uredbe o opravljanju javne službe STA.

Ljubljana.
Direktor Slovenske tiskovne agencije Igor Kadunc
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Z ukinitvijo uredbe, ki je skušala v določenih delih postaviti zelo formalistično razlago opravljanja javne službe, ostajamo pri neposredni uporabi zakonskih določil. Tako je predvideno, da bomo v letni pogodbi za 2023, kjer smo v zaključni fazi usklajevanja, prešli na to, da bo STA v skladu s svojim Poslovnim načrtom za 2023 zavezana zagotoviti vse elemente javne službe iz zakona in o tem redno, na trimesečje, poročati - tudi o obsegu opravljenega dela. Upravičenost porabe pridobljenega nadomestila pa bomo morali dokazovati s sistemom "neto stroška" javnih storitev na osnovi novih Pravil o porazdeljevanju prihodkov in stroškov med javno in tržno dejavnostjo, ki sledi navodilom, ki jih je Evropska komisija podala konec aprila 2021. Tako poslovni načrt kot pravila bo obravnaval nadzorni svet STA na seji 27. 12. in bosta po sprejetju kot prilogi sestavni del pogodbe, katere podpis predvidevamo v začetku januarja.

Želimo pa si tudi nadgradnje zakona o STA, da bo postal moderen, razvojno naravnan zakon, ki bo zagotavljal stabilno financiranje javnega medija, ki pomeni informacijsko hrbtenico slovenskega medijskega prostora.

Zavedajoč se težav, ki jih povzročajo mestoma nejasna in pomanjkljiva zakonska določila (predvsem glede opredelitve izvajanja javne službe), smo na STA že pripravili predlog sprememb zakona o STA, pridobili tudi že pripombe Ministrstva za finance, tako da pričakujemo, da se bomo z Ministrstvom za kulturo čim prej dogovorili za pripravo sprememb, ki bi jih sprejel Državni zbor, po možnosti še pred koncem prihodnjega leta.

Igor Kadunc, MBA
direktor STA