Aktualno 6.9.2022 5:00

V Bruslju uradno odprtje Evropskega novinarskega središča tiskovnih agencij

Bruselj, 6. septembra - Projekt Evropskega novinarskega središča (ENR), ki poleg STA združuje še 17 evropskih tiskovnih agencij, bodo uradno odprli drevi. Dogodka se bosta udeležila tudi podpredsednika Evropske komisije, Vera Jourova in Margaritis Schinas. Projekt ENR je namenjen verodostojnemu obveščanju o pomembnih evropskih temah in odzivih nanje v državah članicah.

Belgija, Bruselj.
Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

ENR je začel delovati že julija, uradni zagon pa bo drevi na slovesnosti v novih prostorih središča. Projekt ENR je namenjen predvsem sodelovanju tiskovnih agencij pri zagotavljanju objektivnih in verodostojnih informacij o delovanju evropskih institucij. Med cilji projekta pa so tudi okrepljeno sodelovanje dopisnikov ter izmenjava izkušenj in novih znanj, povezanih zlasti z bojem proti dezinformacijam.

Projekt je s približno 1,76 milijona evrov podprla Evropska komisija. Izvršni direktor nemške tiskovne agencije dpa, ki koordinira projekt, Peter Kropsch je ob začetku delovanja ENR poudaril, da so tiskovne agencije "prenašalci zanesljivih informacij", za delovanje EU pa so zanesljive novice o delu evropskih institucij ključnega pomena.

ENR poleg dpa vključuje francosko tiskovno agencijo AFP, italijansko Anso, romunsko Agerpres, avstrijsko APA, albansko ATA, belgijsko Belgo, bolgarsko BTA, španski EFE in Europapress, Feno iz BiH, tiskovno agencijo Severne Makedonije MIA, srbski Tanjug, slovaški TASR, hrvaško Hino, ukrajinski Ukrinform, poljski PAP in STA.