Aktualno 17.5.2022 12:59

Odziv STA na predlog sprememb zakona o STA

Ljubljana, 17. maja - Odziv vodstva in predstavnikov organov zaposlenih Slovenske tiskovne agencije (STA) na predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen), ki ga je poslanska skupina SDS 13. maja 2022 vložila v parlamentarno proceduro.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen), ki ga je poslanska skupina SDS 13. maja 2022 vložila v parlamentarno proceduro, je bil žal oblikovan enostransko, brez vsakršne javne razprave ali posveta. Po mnenju vodstva in predstavnikov organov zaposlenih STA so predlagane spremembe nesprejemljive.

Gre za vnovičen poskus spreminjanja zakonske materije o STA brez jasnega koncepta in ob popolni ignoranci mnenj deležnikov in očitno s škodljivimi nameni: spremeniti pred leti vzpostavljen in dobro delujoč sistem korporativnega upravljanja STA ter skrčiti obseg javne službe in s tem zamajati finančni temelj STA, katere vloga je na majhnem in kapitalsko šibkem medijskem trgu v Sloveniji še toliko bolj pomembna.

Velik korak nazaj bi na primer predstavljal predlagani prenos imenovanja članov nadzornega sveta STA na vlado. Sedanja ureditev, kjer morajo kandidati poleg strokovnega sita tudi skozi test zadostne, absolutne podpore v Državnem zboru RS, zagotavlja bistveno večjo stopnjo avtonomije, strokovnosti, transparentnosti in stabilnosti upravljanja STA.

V tej luči pričakujemo, da bo nova vlada oziroma koalicija zavrnila omenjene škodljive rešitve, obenem pa da bo ob primernem konstruktivnem dialogu in razpravi pripravila nov predlog sprememb zakona ZSTAgen. V luči problematike financiranja STA v zadnjih dveh letih se je namreč nazorno izkazalo, da je treba zdaj že več kot deset let star ZSTAgen vsekakor nadgraditi ter tako poskrbeti za stabilno delovanje tiskovne agencije, ki je ključnega pomena za verodostojno in široko obveščenost javnosti.

Predvsem bo treba na novo opredeliti poglavje definiranja javne službe. Slednje je pomembno, ker je to osnova za njeno sofinanciranje. Pri tem nam bo v pomoč tudi uradno stališče Evropske komisije, da je državna pomoč STA dopustna, ker na majhnem trgu nima zadostne komercialne baze medijskih strank, da bi ustvarila zadostne prihodke za podporo svojemu opravljanju storitev splošnega gospodarskega pomena.