Aktualno 1.1.2022 5:00

Kadunc nastopil polni mandat direktorja STA

Ljubljana, 1. januarja - Igor Kadunc, ki je Slovensko tiskovno agencijo od 31. oktobra vodil kot vršilec dolžnosti direktorja, danes prevzema polni direktorski mandat. Na čelo STA ga je za prihodnjih pet let imenoval nadzorni svet družbe po odhodu Bojana Veselinoviča.

Ljubljana, STA.
Direktor Slovenske tiskovne agencije Igor Kadunc.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kadunc je bil edini prijavljeni kandidat na rednem razpisu, objavljenem, ker bi se Veselinoviču mandat iztekel konec leta. A je ob neuspešnih pogajanjih o financiranju javne službe STA z direktorjem urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo Veselinovič predčasno odstopil. Tako so se nadzorniki s Kaduncem dogovorili, da vodenje družbe prevzame že prej kot vršilec dolžnosti direktorja.

STA je po več kot 300 dneh vladnega neplačevanja javne službe in tik pred stečajem lani že pod Kadunčevim vodstvom vendarle uspela doseči dogovor z Ukomom o vzpostavitvi financiranja ter sodno poravnavo za poplačilo dolgov za nazaj.

Kadunc je sicer ob sklenitvi dogovora poudaril, da je STA v izogib stečaju pristala na določene kompromise, predvsem na področju dostopnosti fotografij, do česar so bili kritični v Aktivu fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije. Kot opozarjajo, lahko sporne določbe privedejo do popolnega sesutja trga vizualnih vsebin.

Predstavnike zaposlenih na STA je medtem zmotilo predvsem, da se javna služba po novem plačuje po produkciji, oziroma "na kos".

Pogovori o pogodbi za financiranje javne službe v letošnjem letu sicer še tečejo. Tako po sprejetju poslovnega načrta za letošnje leto, ki ga je nadzorni svet STA že potrdil, eden ključnih izzivov ostaja ureditev stabilnega financiranja agencije. Je pa pogodba letos nujna za izvajanje financiranja. Lani je namreč veljal sedmi protikoronski zakon, ki je financiranje nalagal, tudi če pogodba ni bila sklenjena, kljub temu pa Ukom tega ni izvajal do sklenitve pogodbe v novembru.