Aktualno 12.11.2021 16:42

Partnerji MFRR še naprej zaskrbljeni glede financiranja STA

Bruselj, 12. novembra - Partnerji Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR) so danes pozdravili sklenitev pogodbe, ki je končala akutno finančno krizo Slovenske tiskovne agencije (STA). A so vseeno še naprej zaskrbljeni, ker da bi pogoji iz sedanje pogodbe lahko dolgoročno finančno oslabili agencijo in njeno pomembno izvajanje javne službe.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pobuda MFRR v današnji izjavi za javnost izpostavlja, da je dogovor med novim v. d. direktorja STA in direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) "končal naporno desetmesečno krizo, ko je morala (STA) 312 dni delovati brez z zakonom predpisanega državnega financiranja in se je za las izognila stečaju".

A krize nikakor še ni konec, opozarjajo v MFRR. Izrazili so obžalovanje, da je bila pogodba sklenjena na podlagi "pravno dvomljive vladne uredbe, namesto na trdnih pravnih temeljih". Opozorili so tudi, da je v sedaj sklenjeni pogodbi med STA in Ukomom glede opravljanja javne službe še odprtih "več vprašanj, ki jih bo treba razrešiti".

Med drugim so izpostavili zaskrbljenost, da bi nov mehanizem nadzora nad finančnimi aktivnostmi STA, ki ga je vzpostavil Ukom, lahko vplival na uredniško neodvisnost. "Opazovanje se ne sme spremeniti v vmešavanje," so poudarili. Dodali so še, da to zaskrbljenost ohranjajo zaradi načina, kako je Ukom reševal spor z STA.

Kriza je tudi izčrpala STA, tako psihološko kot finančno. "Številni zaposleni in nekateri najbolj izkušeni novinarji so odšli. Kot je MFRR slišala med našo misijo, nekateri zaposleni trpijo zaradi psihičnih težav, ki so posledica stresa in tesnobe," so zapisali.

"Kljub tem pritiskom in blatenju s strani najvišjih vladnih uslužbencev je uredništvo delovalo z veliko mero profesionalnosti in dostojanstva," so še dodali v MFRR. Hkrati so pozvali, da bi moral poslovni načrt agencije za prihodnje leto predvidevati tudi "sveže zaposlitve in pomladitev agencije za prihodnost".

Pohvalili so tudi neutrudno delo Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije, ki sta z javno kampanjo zbrala 385.000 evrov in pomagala STA preživeti.

Kriza s financiranjem STA sicer nikoli ne bi smela niti priti do te točke, so še poudarili. "Vztrajamo pri oceni, da je bil ta umetno ustvarjeni spor v glavnem poskus vlade, da bi izvajala večji nadzor nad STA in njenim poročanjem," so poudarili v MFRR.

Glede prihodnosti se jim zdi ključno, da bo STA "še naprej opravljala svojo pomembno javno službo, brez političnih pritiskov in dodatnih finančnih pritiskov". "Primerno in pošteno financiranje STA in zagotovljena uredniška neodvisnost, kot jo določa zakon, bo vitalnega pomena. V prihodnje pa bi bilo treba zagotoviti večje varovalke, da se taka kriza ne bi ponovila," so še dodali v MFRR, kjer bodo še naprej pozorno spremljali zadevo.

Pod pismo MFRR, ki je vseevropski mehanizem za spremljanje in odzivanje na pritiske na medijsko svobodo v članicah EU in kandidatkah, so se podpisali Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Evropska zveza novinarjev (EFJ), Neomejeni svobodni tisk (FPU), Mednarodni inštitut za tisk (IPI) ter Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT).