Aktualno 8.11.2021 14:24

Zaposleni na STA pozdravljajo sklenitev pogodbe o javni službi za preostala dva meseca leta

Ljubljana, 8. novembra - Zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA) pozdravljajo današnjo sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe za preostala dva meseca leta in dogovor o načinu poravnave zapadlih obveznosti države do STA. Agencija bo tako prejela sredstva, ki ji pripadajo po dveh zakonih, so pojasnili.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Določene rešitve po njihovih besedah ostajajo sporne. Tako še vedno menijo, da bi lahko posredno vplivale na uredniško avtonomijo in poslabšale finančni položaj agencije, sploh če bi to pomenilo trajno spremembo poslovnega modela. Če se bodo spremembe izkazale za škodljive, bodo vztrajali pri ustreznih popravkih, ki jim bodo omogočili nemoteno in kakovostno delo, so zagotovili.

Cena, ki jo je STA plačala za skoraj enoletno vladno izčrpavanje, pa je po njihovem opozorilu zelo visoka. "Zapustila nas je vrsta odličnih sodelavcev, agonija je ogrozila kakovost agencijskega servisa, ki ga zagotavljamo javnosti, ustavila številne razvojne projekte in nas nenazadnje psihično izčrpala," so navedli.

Pričakujejo, da so tovrstni povsem nepotrebni pritiski na STA končani. Vsa svoja prizadevanja bodo še naprej vlagali v zagotavljanje kakovostnega in neodvisnega obveščanja ter ohranitev avtonomije STA, so še zapisali v sporočilu, ki so ga podpisali svet delavcev, uredniški kolegij, sindikat novinarjev in zastopstvo uredništva STA.

V. d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija sta danes podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA v letošnjem letu. Kot je v izjavi za medije povedal Urbanija, je s pogodbo opredeljeno, da STA dobi za letos 2,028 milijona evrov, kolikor predvideva njen poslovni načrt.