Aktualno 6.9.2021 19:17

Urbanija: Vrhovno sodišče je očitno sprejelo argumente Ukoma

Ljubljana, 6. septembra - Direktor Ukoma Uroš Urbanija je ob sklepu vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo začasno zadržanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, na Twitterju zapisal, da je sodišče očitno sprejelo argumente Ukoma. Navedbe iz obrazložitve sklepa, kjer sodišče ugotavlja dolžnost mesečnega financiranja javne službe STA, za zdaj ni komentiral.

Ljubljana.
Direktor Ukoma Uroš Urbanija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Slovenska tiskovna agencija je zahtevala začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Ukom je vložil pritožbo na zadržanje uredbe. Vrhovno sodišče je danes očitno sprejelo argumente Ukoma in razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju STA," je na Twitterju navedel Urbanija.

Odgovoril je tudi na tvit predsednice SD Tanje Fajon, ki mu je po danes objavljenem sklepu vrhovnega sodišča pripisala odgovornost za blamažo in ga pozvala k odstopu. Po Urbanijinih besedah je težko razumeti, da Fajonova zahteva odstop "ob dejstvu, da Ukom znova dokaže na sodišču pravno nevzdržne argumente za zadržanje uredbe, ki jo je zahteval direktor STA. Ukom je do sedaj dobil čisto vse sodne postopke, tako da poziv verjetno velja za Veselinoviča," ji je odgovoril.

Odzval se je tudi premier Janez Janša, in sicer na tvit predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je zapisal, da upa, da bo današnja odločitev vrhovnega sodišča pomagala vladi, da preneha s sramotnim finančnim izčrpavanjem STA in ignoriranjem odločitev, sprejetih v DZ. Janša mu je odvrnil, da je "sramota ko predsednik DZ ne ve, kaj govori ter poziva na nezakonito ravnanje". Ob tem pa je Janša zapisal, da je sodišče zavrnilo pritožbo proti vladi. Sodišče je sicer ugodilo pritožbi vlade.

Vrhovno sodišče je v obrazložitvi sklepa zapisalo, da agenciji ni uspelo dokazati, da bi zgolj z zadržanjem uredbe dobila državno nadomestilo. Ob tem sodišče ugotavlja, da je ne glede na uredbo po zakonodaji Republika Slovenija dolžna zagotavljati financiranje STA za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom. Pravno podlago za izplačilo predstavlja zakon o STA, specialno za leto 2021 pa tudi sedmi protikoronski zakon. Kateri organ bo izvedel to financiranje oziroma kakšna so nasploh razmerja med vlado in njenimi organi, pa v obravnavani zadevi ni bistveno, še ugotavlja sodišče.

Na STA so ob sodbi izrazili pričakovanje, da bo po tako obrazloženem sklepu vrhovnega sodišča konec izgovorov za neplačevanje državnega nadomestila.

Iz generalnega sekretariata vlade pa so danes sporočili, da je vršilka dolžnosti generalnega sekretarja vlade Janja Garvas Hočevar sprejela sklep o imenovanju BDO Revizija, Družbe za revidiranje iz Ljubljane za posebnega revizorja, ki bo preveril izvajanje zakonskih in drugih predpisanih obveznosti STA.

Vlada je sklep o tem sprejela 30. junija, družbo BDO Revizija pa je Janja Garvas Hočevar izbrala na podlagi javnega naročila, ki je bilo razdeljeno na dva sklopa. Izvajalec revizije, ki je bil izbran za sklop 1, bo pri izvedbi posebne revizije preverjal izvajanje zakonskih in drugih predpisanih obveznosti družbe STA za obdobje od 1. januarja 2019 do 30. junija 2021, piše v sklepu. Revizor bo moral o ugotovitvah revizije pripraviti posebno poročilo.

Skupščina STA, ki je potekala 28. junija, je sicer sklenila, da je direktor STA Bojan Veselinovič pooblaščenim osebam vladnega urada za komuniciranje (Ukom) dolžan takoj omogočiti vpogled v podatke in informacije o notranji organizacijski in računovodsko-finančni strukturi izvajanja poslovnih procesov ter jim omogočiti vpogled v vso dokumentacijo o finančnem poslovanju od 28. junija 2011. STA je sicer dokumentacijo o poslovanju vladi poslala že aprila.