Aktualno 10.6.2021 18:13

Po oceni zaposlenih na STA uredba o opravljanju javne službe ne rešuje ključnih vprašanj za njen obstanek

Ljubljana, 10. junija - Predstavniki zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA) so v odzivu na danes sprejeto uredbo o opravljanju javne službe STA ocenili, da ta v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA. Namesto tega odpira nova vprašanja o avtonomiji agencije, državljani pa bodo dobili manj kakovosten javni servis, so opozorili.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstavniki zaposlenih na STA so pričakovali, da bo danes sprejeta uredba po petih mesecih neizvrševanja zakonskih obveznosti financiranja javne službe STA v prvi vrsti urgentno rešila to za obstoj STA ključno dejstvo.

Uredba namesto tega po njihovi oceni odpira nova vprašanja, ki zadevajo opravljanje javne službe in avtonomijo agencije, razmerja med javnimi in tržnimi prihodki ter obveznostmi poročanja, ki so že v celoti urejena v zakonu o STA.

Čeprav ima STA že vzpostavljen nadzorni svet, ki ga je imenoval DZ, bo zdaj o izpolnjevanju zakonskih obveznosti dejansko odločal kar direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Uredba je bila sprejeta tudi ob odsotnosti vsakršnega dialoga in soočenja argumentov ter tik pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU, so še izpostavili v sporočilu za javnost, pod katerega so se podpisali uredniški kolegij, svet delavcev, zastopstvo uredništva in sindikat novinarjev STA.

Kot so opomnili, STA vsa leta po sprejetju zakona o STA kakovostno in celovito opravlja javno službo obveščanja javnosti, kot ji jo nalaga zakon. To so sproti pripoznavali tako člani nadzornega sveta kot pristojnih delovnih teles v državnem svetu in DZ, so še izpostavili.

"Javna služba se ne meri zgolj po obsegu, ampak predvsem po kakovosti javnega servisa. In uredba v ničemer ne dviguje ravni obstoječe kakovosti izvajanja javne službe ali k njej bistveno prispeva," so ocenili.

"Poleg tega, da STA že zdaj zagotavlja na podlagi zakona predpisane javne vsebine, je v celoti spregledano tudi dejstvo, da je STA v letih po uveljavitvi zakona obveznim vsebinam iz naslova javne službe dodala še celo vrsto drugih, prosto dostopnih spletnih vsebin s področja znanosti, kulture in najpomembnejših aktualnih dogajanj ter druge sodobne tehnološke storitve - brez uredbe, brez dodatnega plačila s strani države, pač pa z željo STA po aktualnem obveščanju splošne javnosti," so zapisali.

Vsebina uredbe, ki po oceni predstavnikov zaposlenih na STA v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA, gre v smeri, da bodo državljanke in državljani dobili manj kakovosten javni servis, agencija pa bo iz razvojnega zagona potisnjena v stagnacijo in na raven, ki jo je že davno presegla.

Zaposleni na STA od vlade v prvi vrsti pričakujejo takojšen začetek spoštovanja zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona, ne pa postavljanja novih in novih pogojev, ki za finančno izčrpano STA in zaposlene ne pomenijo nič dobrega.