Aktualno 14.1.2021 18:25

Društvo in sindikat novinarjev pozdravila plačilo zapadlih obveznosti do STA

Ljubljana, 14. januarja - V Sindikatu novinarjev Slovenije pozdravljajo odločitev Ukoma, da je poplačal zapadle obveznosti do STA. Obenem pričakujejo, da bo Ukom takoj pristopil k ureditvi financiranja javne službe v letu 2021. V Društvu novinarjev Slovenije pa so potezo označili kot "majhen, a pomemben korak po hitri evropski reakciji".

Ljubljana.
Društvo novinarjev Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Društvu novinarjev Slovenije so na svoji Facebook strani obenem zapisali, da gre za "pozitiven premik vsaj v smeri reševanja najbolj urgentnega - plačila za opravljeno delo Slovenske tiskovne agencije (STA)".

V Sindikatu novinarjev Slovenije so ocenili, da je s poplačilom zapadlih obveznosti do STA za zdaj zagotovljena socialna varnost 100 zaposlenih in njihovih družin.

Ob sporočilu Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom), da je vlada danes zgolj začasno odobrila izplačilo v okviru določb sedmega protikoronskega zakona, pa so poudarili, da je Evropska komisija glede tega že dala končni odgovor.

"Kot sta navedli evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager ter za vrednote in preglednost Vera Jourova, dodatna presoja komisije v skladu z odločitvijo komisije iz leta 2011 o nadomestilih za javni servis tistim, ki izvajajo storitve splošnega gospodarskega interesa, ni potrebna, če letni znesek pomoči ne presega 15 milijonov evrov. Višina sredstev, ki jih STA letno dobi od države za opravljanje javne službe, pa znaša približno dva milijona evrov," so v sindikatu zapisali na svoji Facebook strani.

V sindikatu zato pričakujejo, da bo Ukom takoj pristopil k ureditvi financiranja javne službe v letu 2021, kar že od leta 2011 določa zakon o STA.

STA je namreč danes s strani vlade prejela zaostale obveznosti, kar na STA sprejemajo z olajšanjem. Obenem pa vlado pozivajo k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. Financiranje javne službe STA namreč ne more biti začasna rešitev, pač pa je zakonska obveza vlade, so poudarili.