Aktualno 17.7.2019 11:49

Nov val povezav na lažne spletne strani STA

Ljubljana, 17. julija - Slovenska tiskovna agencija (STA) opozarja, da so se na spletnem družbenem omrežju Facebook ponovno začela širiti sporočila s povezavami na članke na lažni spletni strani STA. Gre za prevare, ki zlorabljajo ime in blagovno znamko STA.

Ljubljana.
Primer lažne spletne strani STA, s katero spletni prevaranti poskušajo uporabnika zvabiti na stran spletne igralnice.
Foto: posnetek lažne spletne strani

Članki na lažni spletni strani imajo različno vsebino, med drugim denimo o zmagovalcu resničnostne oddaje Kmetija. Klik na tovrstne objave uporabnika pripelje na članek na lažni spletni strani STA, od koder potem poskušajo spletni prevaranti uporabnika zvabiti na strani z drugotnimi nameni (npr. spletne igralnice).

Da gre za lažno spletno stran STA, je razvidno iz več znakov. Članki se nahajajo na različnih spletnih naslovih, kot je na primer https://assembletecblogz.com/, ne pa na uradni spletni strani STA, katere domena je https://www.sta.si.

Poleg tega so lažni članki v slovenskem jeziku, spremljajoči osnovni podatki in ključne besede pa v angleškem jeziku, kar ni praksa STA. Tudi elementi v glavi lažne spletne strani občutno odstopajo od elementov na uradni spletni strani STA.

STA uporabnike obvešča, naj bodo previdni pri postopanju, ko naletijo na tovrstne primere sporočil. Za dodatne informacije smo na voljo prek e-naslova tehnika@sta.si, za informacije in pomoč pa se lahko obrnejo tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.