Aktualno 6.4.2018 16:28

Vabilo na okroglo mizo z naslovom Miti in resnica o cepljenju

Ljubljana, 6. aprila - STAklub Slovenske tiskovne agencije vabi na okroglo mizo z naslovom "Miti resnica o cepljenju", ki bo v sredo, 11. aprila 2018, ob 11. uri v ljubljanskem Maxiju, Trg republike 1 (1. nadstropje), v Maxi klubskem salonu.

Hrvaška, Zagreb.
Cepivo, cepljenje.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije in drugih virov se s cepljenjem otrok po svetu prepreči 2,5 milijona žrtev na leto. Čeprav se zaradi cepljenja pri nas ne pojavljajo več nekatere zelo hude, tudi smrtne bolezni, kot sta davica in otroška paraliza, pa so se v zadnjem desetletju okrepile razprave o pomenu, varnosti, učinkovitosti in učinkih cepljenja, posledično se je zmanjšal delež precepljenih.

Najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da je 34 odstotkov slovenskih mater neopredeljenih glede zaupanja v cepljenje, 17 odstotkov pa jih okleva pri cepljenju svojih otrok.

Na okrogli mizi bo govora o tem, kateri miti se pojavljajo glede cepljenja in kakšna je pravzaprav resnica, s katerimi pomisleki in strahovi se mlade matere srečujejo pred cepljenjem svojih otrok in kako nasloviti njihove strahove ter komu naj zaupajo, ko iščejo informacije o cepljenju - najrazličnejšim spletnim stranem ali strokovnjakom. V pogovoru bodo sodelovali:

        
- dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., epidemiologinja, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje,

- dr. Mojca Benčina, Kemijski inštitut, Odsek za sintezno biologijo in imunologijo,

- Denis Baš, dr. med., spec. pediater, ZD Kamnik in

- dr. Andreja Poljanec, družinska terapevtka in mama petih otrok.

        
RSVP: Prosimo za potrditev Vaše udeležbe na elektronskem naslovu peter.penko@sta.si.

        
Vsi sodelujoči izražajo v okviru okrogle mize izključno lastna stališča, ki niso nujno enaka stališčem organizatorjev dogodka.