Aktualno 8.12.2022 13:27

STA partnerica pri Googlovi storitvi News Showcase

Ljubljana, 8. decembra - Slovenska tiskovna agencija (STA) sodeluje v Googlovi storitvi News Showcase, ki jo je ameriški velikan danes zagnal tudi v Sloveniji. "Partnerstvo z Googlom je potrditev relevantnosti STA na slovenskem medijskem trgu ter obenem kakovosti naših vsebin," je ob zagonu dejal odgovorni urednik STA Aljoša Rehar. Poleg STA v Sloveniji pri storitvi sodeluje še pet ponudnikov novic v državi.

Ljubljana.
Ameriški Google je danes napovedal uvedbo svoje storitve News Showcase, ki je namenjena izdajateljem novic, tudi v Sloveniji. Partnerstvo je sklenil s šestimi nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi ponudniki novic v državi.
Foto: Google/STA

"Pričakujemo, da bomo s sodelovanjem v platformi News Showcase, ki izpostavlja naše verodostojne in ažurne vsebine, dosegli širšo javnost in uspešneje izpolnjevali naše osnovno poslanstvo pomagati ljudem bolje razumeti aktualne dogodke," je še povedal Rehar.

Storitev News Showcase založnikom v Sloveniji ponuja več načinov za vključevanje bralcev, saj jim omogoča, da svoje novice urejajo prek različnih podoken, ki se pojavljajo v aplikaciji Google News in orodju Discover. Ti bloki bralce usmerjajo na celotne članke na spletnih mestih založnikov, novičarskim organizacijam pa nudijo možnost, da bralcem posredujejo izseke tega, kar se jim zdi pomembno, zagotovijo več konteksta v pomembnih novicah, dodajo povezane članke, časovnice in drugo.

Bloki omogočajo založnikom novic tudi bolj neposreden nadzor nad njihovo predstavitvijo in blagovno znamko, kar jim pomaga, da so bolj vidni svojim bralcem in tistim, ki jih šele odkrivajo, so zapisali v Googlu.

Poleg Slovenske tiskovne agencije (STA) v Googlovi storitvi sodelujejo še Delo, Časnik Finance, Siol.net, Slovenske novice in Styria Media si. Njihovi News Showcase bloki se bodo začeli pojavljati v aplikaciji Google News v sistemih Android, iOS in na spletu ter v orodju Discover v sistemih iOS in Android.

Google je storitev News Showcase uvedel oktobra 2020 in od takrat je sklenil sodelovanje z več kot 1900 novičarskimi publikacijami po vsem svetu. Na voljo je v 21 državah, med katerimi so tudi Nemčija, Portugalska, Združeno kraljestvo, Češka, Italija, Romunija in Poljska, zdaj pa torej tudi Slovenija.