Aktualno 18.2.2022 13:31

Fotoreporterji ob podpisu pogodbe med STA in Ukomom ponovno opozarjajo na negativne posledice za trg vizualnih vsebin

Ljubljana, 18. februarja - V aktivu fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije ob podpisu pogodbe med STA in Ukomom za leto 2022 znova poudarjajo oz. vztrajajo na stališčih, da so določila pogodbe, po kateri se daje vizualne vsebine oz. fotografije z aktualnih dogodkov medijem brezplačno v uporabo, dolgoročno in kratkoročno uničujoča za trg vizualnih vsebin.

Ljubljana.
Fotoreporterji.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Ponavljamo, da vse to vodi v izčrpavanje predvsem tistih poslovnih subjektov, ki nastopajo in ponujajo svojo storitev na trgu samostojno in neodvisno od velikih medijskih hiš, kar pa vodi posledično v osiromašenje ponudbe in s tem, ponavljamo, v vizualno enoumje," so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga danes posredovali iz društva.

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc je z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo namreč nedavno podpisal pogodbo o financiranju javne službe STA v letošnjem letu, ki med drugim določa, da STA odpre po pet fotografij v visoki ločljivosti in brez vodnega žiga.

Aktiv fotoreporterjev in fotografov je že pred časom opozoril, da dostopnost brezplačnih fotografij, kot jo določa pogodba med Ukomom in STA, "pomeni manj fotografov na terenu in vodi v vizualno enoumje", kar ne more biti v javnem interesu. Poleg tega po mnenju aktiva to predstavlja tudi neposredno grožnjo fotoreporterskemu poklicu, saj bo na trgu zanje manj dela, delo pa bo razvrednoteno.