Aktualno 1.2.2022 15:29

Direktorja STA in Ukoma podpisala pogodbo o financiranju za letos

Ljubljana, 1. februarja - Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija sta danes podpisala pogodbo o financiranju javne službe, ki jo opravlja agencija, za letošnje leto. Tudi letošnja pogodba predvideva financiranje "na kos".

Ljubljana.
Direktor Ukoma Uroš Urbanija in direktor STA Igor Kadunc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA dejal Kadunc, so s tem "postavili osnovo za nemoteno nadaljevanje delovanja STA v tem pomembnem letu, ko se od nje pričakuje odgovorno delo v supervolilnem letu".

Pogodba po besedah Kadunca "v bistvu sledi osnovam, ki smo jih vzpostavili že v pogodbi za 2021". "Smo se pa v pogodbi zavezali, da bomo intenzivno delali na tem, da bo razmejevanje med javno in tržno dejavnostjo v skladu z ureditvijo državnih pomoči, kot jih opredeljujejo naši standardi in EU," je navedel.

Ob tem je opozoril, da "žal ni bilo moč najti rešitve za področje fotografij, vendar bomo, takoj ko bo mogoče, predlagali spremembo zakona, ki bo jasneje uvrstila področje fotografij med tržne dejavnosti, kot je povsod po Evropi".

Pogodba sicer temelji na lani sprejeti vladni uredbi o opravljanju javne službe STA, ki je spremenila način financiranja dejavnosti javne službe v plačevanje po obsegu produkcije, kar so kot sporno že lani ocenili na STA in jo zato tudi sodno izpodbijajo.