Aktualno 20.1.2022 17:01

Aktiv fotoreporterjev in fotografov DNS oporeka ugotovitvam pravnega mnenja, ki ga je naročil Ukom

Ljubljana, 20. januarja - Aktiv fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije (DNS) oporeka ugotovitvam pravnega mnenja, ki ga je po naročilu vladnega urada za komuniciranje (Ukom) pripravil Inštitut za raziskovanje v pravu Evropske pravne fakultete Nove univerze. Mnenje med drugim navaja, da STA ne sme prodajati fotografij, ki nastanejo v okviru javne službe.

Ljubljana.
Društvo novinarjev Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V danes posredovanem odzivu je Aktiv fotoreporterjev in fotografov DNS poudaril, da gre pri javni službi, kot jo definira zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA), za zagotavljanje informacij o dogodkih. Te se zagotavljajo s povzetki novic, ki so dostopni vsem pod enakimi pogoji, torej dostopni javnosti na vpogled. Fotografij za razliko od besedil ni mogoče povzemati ali objavljati v skrajšani verziji, so navedli.

Ob tem so dodali, da so fotografije z dogodkov, relevantnih za javnost, v okviru javne službe lahko dostopne javnosti tudi v manjši ločljivosti in z vodnim žigom.

"Nikakor pa to v skladu z zakonom ne pomeni, da morajo biti fotografije na voljo v visoki ločljivosti in brez žiga za nadaljnjo uporabo, npr. za objavo v komercialne namene. Predvsem pa znotraj javne službe, v sklopu katere naj bi STA zagotavljala informacije o dogodkih v Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti, zakon ne dovoljuje reproduciranja in nadaljnje uporabe fotografij v komercialne namene v medijih in širše," so poudarili v aktivu.

Aktiv je znova opozoril, da dostopnost brezplačnih fotografij, kot jo določa pogodba med Ukomom in STA, "pomeni manj fotografov na terenu in vodi v vizualno enoumje", kar ne more biti v javnem interesu. Poleg tega po mnenju aktiva to predstavlja tudi neposredno grožnjo fotoreporterskemu poklicu, saj bo na trgu zanje manj dela, delo pa bo razvrednoteno.

Po mnenju aktiva je vprašljiva tudi prodaja fotografij z dogodkov, ki bodo na spletni strani STA najmanj eno leto na voljo v ločljivosti, primerni za objavo v vseh medijih, po izteku tega roka. Menijo, da fotografija dogodka po enem letu od nastanka, ko naj bi se glede na pogodbo premaknila v tržno dejavnost oz. ko bo njen status drugačen, ne bo več zanimiva. Trg pa bo posledično zasičen z brezplačnimi fotografijami, so opozorili.

"Če se želimo izogniti tem posledicam, je treba določbe pogodbe med Ukomom in STA za leto 2022 v delu, ki se nanaša na fotografije, nujno spremeniti. Prepričani smo, da tako zakon kot akt o ustanovitvi to dopuščata," so še navedli v Aktivu fotoreporterjev in fotografov DNS. Kot so še dodali, se nikakor ne morejo strinjati, da so s podanimi ugotovitvami iz pravnega mnenja razčiščene vse dileme, kot to navaja naročnik pravnega mnenja.

Dostop do fotografij STA je bil v preteklosti ves čas del tržne dejavnosti, v skladu z novembra lani sklenjeno pogodbo med STA in Ukomom pa je postal del javne službe. Glede pogodbe za financiranje STA v letošnjem letu pogajanja še tečejo.

Sicer pa omenjeno pravno mnenje tudi za tonske posnetke ob radijskih novicah, ki nastanejo v okviru javne službe, navaja, da jih STA ne sme prodajati.

Direktor STA Igor Kadunc je v odzivu na pravno mnenje decembra lani spomnil, da je doslej veljalo, da fotografije spadajo v tržno dejavnost tiskovnih agencij, ob tem pa ocenil, da je zakon o STA v delu, ki se nanaša na zagotavljanje fotografij, "milo rečeno zmeden".

Po njegovih besedah je vsako pravno mnenje načeloma dobrodošlo. A se ob tem sprašuje, zakaj sta avtorja pravnega mnenja v celoti spregledala "v pravu še kako znano pravilo, da je treba v primeru spornosti pogledati tudi genezo problema".