Aktualno 6.12.2021 5:00

Aljoša Rehar nastopil mandat odgovornega urednika STA

Ljubljana, 6. decembra - Z današnjim dnem je delo odgovornega urednika STA prevzel Aljoša Rehar, dosedanji vodja multidisciplinarne skupine za digitalno strategijo. Na novi funkciji bo nasledil Barbaro Štrukelj, ki ji je konec minulega tedna potekel tretji mandat, za vnovično kandidaturo pa se ni odločila. Rehar je ob izrekanju uredništva dobil 98,5-odstotno podporo.

Ljubljana, STA.
Odgovorni urednik STA Aljoša Rehar.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, STA.
Odgovorni urednik STA Aljoša Rehar.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, STA.
Odgovorni urednik STA Aljoša Rehar.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Sklep o imenovanju Reharja za novega odgovornega urednika STA je septembra izdal zdaj že nekdanji direktor Bojan Veselinovič, tudi novi direktor Igor Kadunc pa je večkrat poudaril pomen visoke podpore in enotnosti uredništva pri izrekanju o novem odgovornem uredniku.

Glasovanja o Reharju se je namreč udeležilo 80,7 odstotka članov uredništva, z izjemo enega pa so ga podprli vsi, ki so oddali glas.

Rehar prevzema vodenje uredništva STA v času, ko še vedno ni jasno, ali in pod kakšnimi pogoji bo vlada financirala javno službo STA v letu 2022, uredništvo pa je kadrovsko podhranjeno zaradi odhodov številnih novinarjev. Ti so pod bremenom negotovosti, nastale zaradi več kot 300-dnevnega vladnega finančnega izčrpavanja STA, poiskali izzive drugje, mnogi izven novinarstva.

Tako je Rehar že napovedal, da je njegov cilj jasen: "Da obSTAnemo ter s svojim predanim in kakovostnim novinarskim delom tudi v prihodnje v največji možni meri izpolnjujemo pomembno poslanstvo nacionalne tiskovne agencije".

Podporo zastopstva je dobila tudi njegova uredniška ekipa, v kateri ostaja tudi Štrukljeva kot namestnica odgovornega urednika. Že ob Reharjevem imenovanju je zapisala, da ima "polno zaupanje v to, da bo Aljoša z dobrimi idejami, znanjem in vztrajnostjo izpeljal zadane cilje".

Aljoša Rehar je univerzitetni diplomirani sociolog kulture in novinar in je s STA začel sodelovati leta 2000. Bil je novinar in urednik, zadnjih sedem let pa je vodil skupino za digitalno strategijo. Ta skrbi za aktivnosti na spletnih družbenih omrežjih, za upravljanje portalov STA in za pokrivanje področja slovenske znanosti. Rehar pa je vodil tudi zagon produktov STAnapoved, STAvživo in NewsMapper. Slednjega je Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij, zaradi česar je lani postal tudi ime tedna na Valu 202. Dva mandata je bil član nadzornega sveta družbe iz vrst zaposlenih, STA pa zastopa tudi v domačih in mednarodnih organizacijah.