Aktualno 4.11.2021 14:34

Bruselj še vedno pričakuje, da bo vlada zagotovila ustrezno financiranje STA

Bruselj, 4. novembra - V Evropski komisiji so danes znova izrazili pričakovanje, da bo slovenska vlada zagotovila ustrezno financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA), za katero od začetka meseca teče drugi krog kampanje zbiranja sredstev za njen obstanek.

Ljubljana.
Plakat STAnje je resno.
Foto: Anže Malovrh/STA

O vprašanju STA sicer na srečanju premierja Janeza Janše in evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa minuli četrtek ni bilo govora, je pa komisija to vprašanje odprla ob številnih drugih priložnostih, je danes povedal govorec komisije Christian Wigand.

"Zavzeli smo zelo jasno stališče, da je slovenska vlada v skladu z nacionalno zakonodajo dolžna zagotoviti ustrezno financiranje agencije, in še vedno pričakujemo, da bo vlada to storila, tudi v kontekstu relevantnih nacionalnih sodnih odločitev," je še poudaril govorec v odgovoru na vprašanje STA.

Janša in Reynders sta minuli četrtek sicer med drugim govorila o vprašanju imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. V komisiji so takoj po srečanju znova pozvali k hitrim rešitvam za zagotovitev polnega delovanja evropskega javnega tožilstva (EPPO).

Odgovora na vprašanje, ali oziroma kdaj Evropska komisija načrtuje ukrepanje zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, na primer sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, pa tedaj ni bilo mogoče dobiti.

Tudi danes v komisiji niso odgovorili na vprašanje, zakaj še niso ukrepali. Wigand je dejal le, da so v stiku s slovenskimi oblastmi, da bi zagotovili izpolnitev obveznosti Slovenije v skladu z uredbo o EPPO.

Ob tem je govorec ponovil pripravljenost komisije, da ustrezno ukrepa za zagotovitev polnega delovanja EPPO, a dodal, da na tej točki ne more govoriti o časovnem vidiku ali možnih ukrepih. "Smo pa jasno povedali, da smo v tem primeru pripravljeni ustrezno ukrepati na podlagi pogodb," je dejal.

Po neuradnih pričakovanjih naj bi komisija z ukrepanjem počakala do konca slovenskega predsedovanja, ki se sklene konec decembra. Najverjetnejša možnost ukrepanja v tem trenutku je sprožitev klasičnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje.