Aktualno 1.11.2021 0:10

Začenja se drugi krog kampanje Za obSTAnek

Ljubljana, 1. novembra - Društvo novinarjev Slovenije je s prvim novembrom zagnalo drugi krog donacijske kampanje Za obSTAnek, v kateri lahko s poslanim sms-sporočilom prispevate k nujno potrebni finančni podpori Slovenski tiskovni agenciji (STA). Donirate tako, da pošljete sms s ključno besedo STA5 na številko 1919 in prispevate 5 evrov. Še vedno so možne tudi donacije na poseben transakcijski račun društva.

Ljubljana.
Plakat STAnje je resno.
Foto: Anže Malovrh/STA

Tisti, ki bi želeli prispevati več, lahko prispevajo na račun SI56 6100 0002 5727 075, kot prejemnika pa navedejo Društvo novinarjev Slovenije, Vošnjakova ulica 8, Ljubljana.

Vsi, ki boste darovali, boste pomembno pripomogli, da bo STA po mesecih vladnega izčrpavanja in izigravanja zakonodaje lahko obSTAla. "Brez izjemne podpore javnosti agencije že zdaj ne bi bilo več. Skupaj jo lahko ohranimo ter s tem ponovno jasno in glasno sporočimo, da neodvisnega in profesionalnega novinarstva ne damo," so ob vnovičnem začetku kampanje izpostavili v Društvu novinarjev Slovenije.

V prvem, spomladanskem delu kampanje so z donacijami zbrali kar 274.743 evrov. Ob nadaljnjem zaostrovanju razmer in obdobju brez premika pa so prejeli številne pobude iz javnosti, da sms-kampanjo obnovijo. Zdaj jim zato tudi sledijo. Vmes je prispelo že kar nekaj donacij na transakcijski račun.

"Naš skupni cilj je, da obvarujemo STA pred zlomom in zaščitimo verodostojno novinarstvo. Že 305. dan se Slovenska tiskovna agencija bori za obSTAnek, ki smo ga ji ob vladnih kršitvah zakonodaje in odrekanju plačila javne službe pomagali zagotoviti tudi s pomočjo donacij in izražene neomajne podpore javnosti," so napisali.

Opozarjajo, da je stanje še naprej alarmantno in četudi bi lahko pogovori med Uradom vlade za komuniciranje in novim vodstvom STA prinesli spremembe, se nanje glede na izkušnje v preteklih mesecih ne more z gotovostjo STAviti. "Agencija se že zdaj sooča s težko popravljivo škodo. Prepričani smo, da mora in bo morala vlada izpolniti svoje zakonske dolžnosti prej ali slej, a hkrati medtem čas še vedno ni zaveznik STA," ugotavljajo.

Dodajajo, da so kolegi na STA izčrpani, na robu zmogljivosti, skupaj s svojimi družinami v primežu negotovosti. Na njihove stiske že več mesecev opozarja tudi Sindikat novinarjev Slovenije, ki se tudi tokrat pridružuje podpori kampanji skupaj s številnimi drugimi prijatelji STA.

"Če ocenjujete, da bi lahko pripomogli prebroditi vmesni čas še s kakim prispevkom v podporo obSTAnku STA, bo vsaka vaša donacija dragocena. Šteje in pomeni vsakršna podpora, potrebujejo jo. Mi, slovenski medijski prostor in javnost, pa nedvomno potrebujemo STA," so napisali v društvu in se ob tem zahvalili vsem, ki cenijo in podpirajo neodvisno, profesionalno in odgovorno novinarstvo.