Aktualno 27.10.2021 15:22

Mijatovićeva pozvala k obnovitvi financiranja STA

Strasbourg, 27. oktobra - Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je danes na Twitterju pozvala slovensko vlado k obnovitvi financiranja Slovenske tiskovne agencije v skladu z zakonodajo. STA sicer že 300 dni opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade.

Portorož.
Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"STA opravlja pomembno javno službo, prispeva k pluralnosti medijev in informacijskih virov v Sloveniji. Njena ohranitev je nujna za svobodo medijev v državi. Znova pozivam vlado, da obnovi javno financiranje v skladu z nacionalno zakonodajo," je zapisala komisarka.

Ob tem je delila tudi povezavo do poročila, ki ga je komisarka objavila poleti. V njem slovenske oblasti med drugim poziva, naj ustavijo poslabševanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja v državi. Komisarka je v poročilu poudarila, da javni mediji z zagotavljanjem zanesljivih informacij vsem delom prebivalstva igrajo pomembno vlogo v demokratični družbi. Izrazila je obžalovanje nad ukrepi slovenske vlade, ki bi lahko spodkopali neodvisnost, verodostojnost in finančno stabilnost javne radiotelevizije RTVS in nacionalne tiskovne agencije STA.