Aktualno 6.10.2021 16:47

Predsednik nadzornega sveta STA bo Ukom seznanil s situacijo glede vodenja družbe

Ljubljana, 6. oktobra - Nadzorni svet STA, ki se je danes seznanil z odstopom direktorja agencije Bojana Veselinoviča, je predsednika sveta Mladena Terčelja pooblastil, naj čim prej govori z uradom vlade za komuniciranje (Ukom) kot predstavnikom lastnika in ga seznani z nastalo situacijo glede vodenja družbe. O tem naj tudi pridobi mnenje vlade kot lastnika, so navedli.

Ljubljana.
Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Nadzorni svet sicer ni sprejel Veselinovičevega predloga, da bi se mu odpovedni rok iztekel prej kot v 30 dneh, tako Veselinovič ostaja direktor do 30. oktobra.

Veselinovič je z mesta direktorja odstopil po neuspešnih pogovorih z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021. Kot je tedaj pojasnil Veselinovič, ne more pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ter dodal, da pri "teptanju novinarske avtonomije ne bo sodeloval".

Nadzorni svet se je seznanil tudi z iztekom razpisa za novega direktorja agencije. Ob tem so sklenili dodatno preveriti, ali prijavljeni kandidat res izpolnjuje zahtevane pogoje. Razpisna komisija bo sicer glede na enega od sklepov sveta preverila, ali je za prijavo na mesto direktorja STA v skladu z veljavno zakonodajo potrebna predložitev dokazila o nekaznovanosti in da kandidat ni v sodnem postopku.

Razpis je bil objavljen septembra, saj bi Veselinoviču tako ali tako potekel mandat konec leta.

Vodstvu STA je nadzorni svet naložil, naj preveri, kako so v javnost prišle določene informacije o razpisu, in po potrebi ustreznim organom prijavi sum storitve kaznivega dejanja.