Aktualno 30.9.2021 18:04

EANA v trenutnih okoliščinah zaskrbljena za prihodnost STA

Bern, 30. septembra - Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je spričo krize, s katero se še naprej sooča STA, izrazilo zaskrbljenost za prihodnost agencije, ki da se je po odstopu direktorja Bojana Veselinoviča in brez financiranja s strani vlade znašla v "skoraj tragični in nadvse zaskrbljujoči situaciji".

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je izjavi menil upravni odbor združenja EANA, situacijo, v kateri se je znašla STA, tako nacionalni kot mednarodni deležniki prepoznavajo kot dejansko nevarnost za zdravje demokracije v Sloveniji.

Spomnijo, da je EANA že večkrat pozvala slovenske oblasti, naj spoštujejo zakon in zagotovijo potrebno financiranje za STA, tako da bi lahko agencija izpolnjevala svoje dolžnosti do naročnikov in slovenske družbe. "Na žalost se interes nekaterih predstavnikov slovenske vlade zdi drugačen od legitimnega interesa STA, tako da se situacija slabša za medijsko institucijo in njene uslužbence," so zapisali.

"EANA podpira kakršenkoli korak v smeri pozitivne rešitve dramatične situacije, s katero se sooča STA, saj pravo neodvisno novinarstvo ne more uspevati pod pritiski katerekoli vrste," so dodali in še enkrat pozvali slovensko vlado, naj sprejme preproste korake za rešitev konflikta in obnovi financiranje STA.

Pod izjavo so se podpisali predsednik EANA in izvršni direktor nemške tiskovne agencije dpa Peter Kropsch, člana upravnega odbora, predsednik PA Media Group Clive Marshall in generalni direktor CTK Jiri Majstr, ter generalni sekretar EANA Alexandru Giboi.