Aktualno 30.9.2021 15:07

V Bruslju ob odstopu direktorja STA zaskrbljeni zaradi slabšanja položaja, vlado pozivajo k odločnemu ukrepanju

Bruselj, 30. septembra - V Evropski komisiji so ob današnjem odstopu direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča obžalovali poslabševanje položaja in izrazili zaskrbljenost, slovensko vlado pa so znova pozvali k odločnemu ukrepanju za zagotovitev neodvisnosti in ustreznega financiranja agencije.

Belgija, Bruselj.
Sedež Evropske komisije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Ta najnovejši razvoj dogodkov zelo pozorno spremljamo. Že večkrat smo izrazili resno zaskrbljenost in tudi pričakovanje, da slovenska vlada zagotovi neodvisnost in ustrezno financiranje STA," je poudaril govorec komisije Christian Wigand.

Ob tem je spomnil, da je podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova minuli teden slovenskemu ministru za kulturo Vasku Simonitiju poslala pismo, v katerem je izpostavila resnost položaja in oblasti spomnila na dolžnost financiranja javne službe agencije, ki jo je nedavno potrdilo tudi slovensko vrhovno sodišče.

"Obžalujemo in z zaskrbljenostjo spremljamo najnovejše poslabševanje položaja ter pozivamo slovenske oblasti, slovensko vlado, k odločnemu ukrepanju s ciljem, da se trenutni trend ustavi in obrne," je še izpostavil Wigand.

Takšen razvoj dogodkov po govorčevih besedah žal ponovno potrjuje potrebo po evropski zakonodaji za zaščito medijske svobode in pluralizma, konkretno po zakonu o medijski svobodi, ki ga je v govoru o stanju v EU sredi meseca napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Tudi von der Leynova je sicer ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU ob obisku v Sloveniji izrazila odločno prepričanje, da Slovenija mora spoštovati in zagotavljati svobodo medijev ter zagotoviti ustrezno financiranje medijev, pa je danes dodala govorka komisije Dana Spinant.

Jourova je sicer minuli teden v pismu Simonitiju izpostavila, da je slovensko vrhovno sodišče nedavno potrdilo, da je v skladu z nacionalno zakonodajo vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA.

Poudarila je tudi, da po njihovem razumevanju ta obveznost velja ne glede na sklenitev pogodbe o javni službi ter da menijo, da je notifikacija slovenskih oblasti o financiranju STA pri komisiji v začetku tega leta priznanje te obveznosti.