Aktualno 30.9.2021 8:50

Sporočilo predstavnikov zaposlenih na STA

Ljubljana, 30. septembra - Sporočilo predstavnikov zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA) po odstopu Bojana Veselinoviča s funkcije direktorja STA.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sporočilo predstavnikov zaposlenih na STA

Predstavniki zaposlenih na STA obžalujemo, da v pogajanjih med vodstvom STA in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) ni prišlo do dogovora, ki bi zagotovil zakonsko določeno financiranje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA in zagotovil tudi z zakonom zajamčeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA. Tako določa Zakon o STA.

S predlagano pogodbo in potekom pogajanj je postalo jasno, da bi bili ti pogoji ogroženi ali celo onemogočeni. S tem bi bilo ogroženo opravljanje javne službe STA - celovito, točno in objektivno zagotavljanje informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti v Sloveniji, kot to določa Zakon o STA.

Predlog Ukomove pogodbe vsebuje pogoje, ki za novinarsko delo niso sprejemljivi, prav tako pa ne zagotavljajo institucionalne in s tem finančne avtonomije STA. Po eni strani bi bila namreč višina financiranja javne službe STA povsem odvisna od presoje direktorja Ukoma glede tega, kaj se bo plačalo in kaj ne, po drugi strani pa bi zaradi na novo postavljenih omejitev prišlo do velikega izpada tržnih prihodkov.

Zaposleni na STA pričakujemo izpolnjevanje Zakona o STA in tudi t. i. sedmega protikoronskega zakona (PKP 7), ki v 66. členu jasno nalaga vladi, da zagotovi sredstva STA za opravljanje javne službe za leto 2021 v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom STA, "ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo".

To stališče je nedavno potrdilo tudi vrhovno sodišče, o tem v 7. členu govori celo uredba vlade o opravljanju javne službe STA, ki pravi, da "če letna pogodba za leto 2021 ni sklenjena, se storitve javne službe plačujejo" v skladu s PKP 7. Izpostavljamo tudi besedo "plačujejo", kar pomeni redno plačevanje, ne plačilo "nekoč". Obžalujemo, da vlada že krši lastno uredbo, za katero smo sicer prepričani, da je v nasprotju z Zakonom o STA, o čemer poteka tudi spor pred upravnim sodiščem.

Glede na sporočila vodstva zaposlenim STAnje ni več zgolj resno, ampak se očitno že nahajamo v fazi tik pred finančnim zlomom. Zaposleni na STA pričakujemo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj in to na način, da bo spoštovana zakonodaja in ohranjena institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost STA. Vsakršnim poskusom pritiskov na novinarsko delo ali škodljivim odločitvam, ki bi peljale v nadaljnji razkroj agencije, pa bomo tudi v prihodnje odločno nasprotovali in o tem sproti obveščali domačo in tujo javnost.

V Ljubljani, 30. septembra 2021

Uredniški kolegij STA
Zastopstvo Uredništva STA
Svet delavcev STA
Sindikat novinarjev STA