Aktualno 30.9.2021 8:15

Bojan Veselinovič odstopil s funkcije direktorja STA

Ljubljana, 30. septembra - Direktor STA Bojan Veselinovič je danes sporočil, da so bili pogovori z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo glede pogodbe o javni službi za leto 2021, ki so se zvrstili po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja, neuspešni. Sporočil je tudi, da je obvestil Nadzorni svet STA, da z današnjim dnem odpoveduje Pogodbo o zaposlitvi in poslovodenju in odstopa s funkcije direktorja STA.

Ljubljana.
Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob tem vam posredujemo njegovo izjavo za javnost.

Bojan Veselinovič bo ob 10. uri podal tudi izjavo za medije v avli poslovne stavbe Eurocenter na Tivolski 48 ob upoštevanju vseh epidemioloških priporočil NIJZ.

****************************

"Odstopam.

Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan.

Vrhovno sodišče je nedvoumno povedalo, da je država po zakonu dolžna mesečno plačevati za javno službo STA. To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami.

Rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, sta očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade. Sprejela je uredbo o STA in na skupščini STA še sklepe, s katerimi je odložila začetek celovitega financiranja STA, ki je nesporno po zakonu njena obveza. Uredba postavlja temelj za takšno pogodbo, ki bi nasilno spremenila uspešen poslovni model STA, zmanjšala našo tržno dejavnost, prihodke in s tem število zaposlenih. In predvsem: prikrila bi do zdaj neplačan dolg do STA, ki ga država dolguje na podlagi zakona. Uredba nikoli, sploh pa ne v obdobju pred koncem junija, ko je začela veljati, ne more biti podlaga za takšno pogodbo, ki bi pogojevala višino in način obračunavanja nadomestila po principu štetja fotografij in novinarskih prispevkov ter predpisovala njihove dolžine v odstavkih. Rešitev pa je na dlani: plačilo na osnovi zakonskih obveznosti.

Pri teptanju novinarske avtonomije ne bom nikoli sodeloval.

Verjamem, da bodo z mojim umikom nastale razmere, ko se bo še dodatno izbistril odnos vlade do STA. V osnovi je pri sporu vlade z STA ves čas šlo za njen odnos do neodvisnosti medijev in za poskus podrejanja agencije. Če bo STA vztrajala pri svojih zahtevah, bo nedvomno uspela na sodišču in bo vlada najkasneje takrat poplačala svoj dolg.

Ponosen sem na delo, ki smo ga opravili z ekipo STA. Dobro smo delali. O kakovosti našega dela govori predvsem zaupanje, ki si ga je z visokim profesionalizmom vseh ekip, uredniške, novinarske, tehnološke in tudi poslovodne, pridobila STA pri svojih poslovnih partnerjih in uporabnikih naših storitev v zadnjih desetih letih.

O kakovosti pričata tudi ugled STA v mednarodnem prostoru, na prav poseben način pa še posebej podpora, ki so nam jo izkazali državljani z donacijami, zato da bi uspeli v svojem boju za preživetje STA. Za njihovo podporo, ki je izraz širše družbene zahteve po spoštovanju vladavine prava in svobode medijev, je sedanja ekipa STA še posebej hvaležna. To ji daje novo moč, potrditev in veljavo. V čast mi je bilo biti njen del."

V Ljubljani, 30. septembra 2021
Bojan Veselinovič