Aktualno 6.9.2021 16:30

Fajonova pričakuje odstop Urbanije

Ljubljana, 6. septembra - Predsednica SD Tanja Fajon je po današnjem sklepu vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo, da je država dolžna mesečno financirati javno službo STA skladno s poslovnim načrtom na podlagi zakona o STA in sedmem protikoronskem zakonu, direktorju Ukoma Urošu Urbaniji očitala odgovornost za blamažo. Dodala je, da pričakuje njegov odstop.

Ljubljana.
Predsednica SD Tanja Fajon.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Fajonova je nedavno predsednika vlade Janeza Janšo z javnim pismom pozvala k takojšnjemu izplačilu zapadlih obveznosti države do Slovenske tiskovne agencije.

Danes ji je odgovoril direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, ki je med drugim navedel, da so "z velikim začudenjem prejeli dopis glede črnogledih napovedi" v zvezi s STA. Izjave, da gre agencija lahko v roku enega meseca v stečaj, so po njegovem mnenju več kot nenavadne, saj da z njimi direktor STA Bojan Veselinovič grozi že od lani. Hkrati direktorju očita, da je več let očitno namensko podpisoval pogodbe, ki so pravno sporne, v nekaterih delih pa celo nezakonite in da Ukom ne bo pristal na zahtevo, da se storitve iz naslova javne službe lahko tudi prodajajo na trgu, ker da je to nezakonito.

Fajonova pa je Urbaniji na Twitterju odgovorila, da je odločba vrhovnega sodišča več kot zgovorna. "Blamaža, ki ste jo danes doživeli, je v največji meri vaša odgovornost. Zato pričakujem takojšnjo izpolnitev sodbe in vaš odstop," je napisala.

Gre za sklep vrhovnega sodišča, s katerim je to razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. V obrazložitvi sklepa namreč sodišče ugotavlja, da je ne glede na uredbo po zakonodaji Republika Slovenija dolžna zagotavljati financiranje STA za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom. Pravno podlago za izplačilo predstavlja zakon o STA, specialno za leto 2021 pa tudi sedmi protikoronski zakon. Kateri organ bo izvedel to financiranje oziroma kakšna so nasploh razmerja med vlado in njenimi organi, pa v obravnavani zadevi ni bistveno, še ugotavlja sodišče.

V vodstvu STA so ob sodbi izrazili pričakovanje, da bo po tako obrazloženem sklepu vrhovnega sodišča konec izgovorov za neplačevanje državnega nadomestila. Odziv Ukoma STA še čaka.

STA sicer ostaja brez državnega financiranja, ki ga za izvajanje javne službe predvidevata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon, že 249. dan.