Aktualno 29.7.2021 13:49

Sodišče lahko začne odločanje o vloženi izvršbi za poravnavo obveznosti ustanovitelja do STA

Ljubljana, 29. julija - Višje sodišče je zavrnilo pritožbo Slovenske tiskovne agencije (STA) na odločitev okrožnega sodišča, s katero to ni sprejelo predlagane začasne odredbe glede izvršbe zaradi neplačanih obveznosti ustanovitelja do STA. S tem so po navedbah STA zdaj ustvarjeni pogoji za začetek pravdnega postopka o vloženi izvršbi.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so spomnili na STA, bi morala agencija letos dobiti že polovico od dobrih dveh milijonov evrov nadomestila za opravljanje javne službe, vladna stran pa je do zdaj zavrnila vse mesečne zahtevke. STA je zato vložila izvršbe za poravnavo obveznosti prek sodišča, uspešna pa je bila tudi pri prodaji mesečne terjatve.

Direktor STA Bojan Veselinovič je ob tem povedal, "da brez tega in donatorske kampanje Za obSTAnek nikakor ne bi preživeli tega poletja". Kot je dodal, STA s polnim zaupanjem v zakonodajo in sodstvo pričakuje jesensko odločitev okrožnega sodišča.

Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbo STA na odločitev okrožnega sodišča, s katero to ni sprejelo predlagane začasne odredbe. V obrazložitvi je sodišče pojasnilo, da je izdaja začasne odredbe omejena na zavarovanje nedenarnih terjatev.

S tem so po navedbah STA ustvarjeni pogoji za začetek pravdnega postopka v zvezi z vloženo izvršbo zaradi neplačanih obveznosti ustanovitelja do STA. V zvezi z vloženo izvršbo bo namreč zdaj sledil pravdni postopek pred ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Kot so na STA spomnili v sporočilu za javnost, je okrožno sodišče že v svoji junijski odločitvi v obrazložitvi zapisalo, da v okviru preizkusa obstoja verjetnosti terjatve do države pritrjuje STA, pri čemer temelj za izplačilo predstavlja sedmi protikoronski zakon in sprejeti poslovni načrt STA za leto". Sodnica je takrat še zapisala, da "po presoji sodišča nesklenitev pogodbe ne predstavlja ovire za zakonito izplačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA".

To je po navedbah agencije pomembno tudi zato, ker je v še enem začetem postopku upravno sodišče minuli teden začasno zadržalo vladno uredbo o opravljanju javne službe STA. Zato STA tudi ni mogla podpisati pogodbe, pripravljene na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) na podlagi te uredbe. Vladna stran se je sicer na zadržanje uredbe pritožila, o tem pa bo odločalo vrhovno sodišče, so še sporočili iz agencije.

STA pričakuje, da bo vlada takoj začela izpolnjevati svoje zakonske obveznosti in agenciji nakazala, kar ji dolguje. K temu jo je STA pozvala že pred desetimi dnevi in ponudila tudi pogovore o pogodbi v skladu s celotnim pravnim okvirom, ki ureja delovanje STA, a odgovor vladne strani še čaka.