Aktualno 21.7.2021 16:22

Sindikat novinarjev od vlade pričakuje takojšnje plačilo zapadlih obveznosti do STA

Ljubljana, 21. julija - V Sindikatu novinarjev Slovenije pozdravljajo odločitev upravnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi STA in začasno zadržalo izvrševanje uredbe o opravljanju javne službe STA. Od vlade in Ukoma pričakujejo, da bosta nemudoma plačala zapadle obveznosti do STA in s tem izvršila določbe zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA) in sedmi protikoronski zakon sta glede tega popolnoma jasna, so poudarili. Prav tako pričakujejo nadaljevanje pogajanj o pogodbi o opravljanju javne službe agencije v letu 2021, ki naj temelji na veljavni zakonodaji.

Odločitev upravnega sodišča, ki je začasno zadržalo izvrševanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, v sindikatu vidijo kot potrditev njihove ocene, da je uredba nezakonita in škodljiva za STA.

Upravno sodišče se sicer še ni opredelilo do izpodbojne tožbe STA zoper vladno uredbo, je pa že v sklepu o začasnem zadržanju zapisalo, da je agenciji uspelo vsaj verjetno izkazati, da ji bo z izvršitvijo izpodbijane uredbe nastala škoda, ki bo za STA težko popravljiva, so izpostavili v društvu.

Kot so dodali, so po mnenju sodišča utemeljene tudi navedbe vodstva agencije, da skuša vlada kot tožena stran oziroma v njenem imenu Urad vlade za komuniciranje (Ukom) agencijo pod grožnjo nadaljnjega nefinanciranja prisiliti v podpis pogodbe, ki je pripravljena v skladu z izpodbijano uredbo.

Tudi po oceni sindikata je "popolnoma neprimerno, da Ukom vztraja pri takojšnjem podpisu pogodbe o opravljanju javne službe za letos, ki poleg vsega niti ni usklajena med obema podpisnikoma".

Ukom je v torek na STA poslal končno različico pogodbe o izvajanju javne službe in izrazil pričakovanje po takojšnjem podpisu. Vendar je direktor STA Bojan Veselinovič ugotovil, da Ukom ni upošteval niti ene ključne pripombe, tako da bo potreben nov krog pogovorov.

Danes sicer mineva 202. dan, odkar STA opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade. Letno pogodbo z ustanoviteljem, o kateri tečejo pogovori, na STA sicer čakajo že od lanskega decembra.