Aktualno 20.7.2021 19:15

Odziv direktorja STA na pogodbo Ukoma: Gre za ultimativno izsiljevanje - naš predlog je novi krog pogovorov

Ljubljana, 20. julija - Odziv direktorja STA Bojana Veselinoviča na predlog pogodbe s strani vladnega urada za komuniciranje (Ukom): Gre za ultimativno izsiljevanje - naš predlog je novi krog pogovorov.

Ljubljana.
Sedež Slovenske tiskovne agencije (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ukom je seveda v sporočilu za javnost zamolčal, da je v predlagani pogodbi napisano, da gre za največ 2,028 milijona evrov. Ta vsota pa je zapisana v sprejetem poslovnem načrtu in jo STA zato letos mora dobiti.

Tokratna poteza Ukoma, ki ni niti odgovoril na pisne predloge STA na osnutek pogodbe, pač pa nam jo je popoldne poslal v ultimativni podpis, ne da bi upošteval eno samo ključno pripombo, kaže na končni cilj sklepne bitke za podreditev STA. Kaže tudi na to, kako si predstavlja t.i. usklajevanja nekdo, ki ne izpolnjuje zakonskih zavez do medijske hiše, ki jo je pahnil na rob propada.

Ukom v izsiljevalski drži tako zamolči, da je priznane stroške za javno službo v poslani pogodbi samovoljno dodatno znižal do te mere, da bi bil podpis pod tako različico pogodbe škodljiv. Bil bi tudi v nasprotju s pravili stroškovnega računovodstva in pravilnikom, ki ga je po zakonu o STA sprejel naš nadzorni svet.

Ker gre za predujem za prvih pet mesecev tega leta, ko smo bili brez plačila, že nastali stroški ne bi bili pokriti. Če bi pristali na diktat pogodbe, bi izgubili tržne prihodke in škodovali našim naročnikom, ki nam stojijo ob strani in nam pomagajo preživeti.

Za zdaj tudi nismo dobili uradnega potrdila Ukoma o dveh drugih pogojih za izplačilo predujma, čeprav so vsebine javne službe že ločeno prikazane na naši spletni strani, omogočili pa smo tudi dostop do želene dokumentacije.

Potreben je torej novi krog pogovorov, ki jih je tudi Ukom obetal. Ukomu bomo uradno odgovorili jutri, in sicer po posvetu s pravno in računovodsko stroko.

Bojan Veselinovič
direktor STA