Aktualno 20.7.2021 17:10

Jourova in Reynders slovenske oblasti pozvala k zagotovitvi stabilnega financiranja STA

Bruselj, 20. julija - Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova ter komisar za pravosodje Didier Reynders sta danes v Bruslju ob predstavitvi drugega letnega poročila o vladavini prava v članicah EU slovenske oblasti pozvala k zagotovitvi stabilnega financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA).

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jourova je dejala, da je že večkrat odkrito kritizirala negotovo financiranje agencije. Gre za javno službo in v skladu s slovensko zakonodajo je treba za to storitev zagotoviti stabilno financiranje, da boste lahko novinarji opravljali svoje delo, je poudarila.

Ob tem je povedala, da so spremljali spontano donacijsko kampanjo Za obSTAnek, ki ji je sicer všeč, vendar pa mora kot komisarka izpostaviti, da takšna podpora javnemu mediju ni sistemska in zaželena rešitev.

Spomnila je tudi na odločitev komisije glede državne pomoči STA, ki so jo v Bruslju notificirale slovenske oblasti. Hiter odziv komisije v tem primeru po njenih navedbah jasno potrjuje, da komisija misli, da je pomembno zagotoviti zadostna sredstva za agencijo.

Tudi komisar za pravosodje Reynders je izpostavil pomen stabilnega financiranja STA. Pri ustreznem financiranju agencije je po njegovih besedah komisija vztrajala tudi na obisku v Sloveniji v začetku julija.

Tako sta komisarja odgovorila na vprašanje STA, zakaj v poročilu glede financiranja agencije piše zgolj, da so "nacionalni in mednarodni deležniki izrazili zaskrbljenost, potem ko so oblasti zavrnile financiranje STA v letu 2021", ko pa je bilo od komisije v minulih mesecih v povezavi s tem slišati precej močnejša sporočila.

"Če pogrešate močnejšo izjavo v poročilu, tu je moja izjava. Položaj tiskovne agencije spremljamo in pričakujemo, da bodo slovenske oblasti znova zagotovile stabilno financiranje, ki vam bo omogočilo, da opravljate svoje delo," je izpostavila na novinarski konferenci v Bruslju.

Evropska komisija je danes v drugem letnem poročilu o vladavini prava v članicah EU v primeru Slovenije med drugim izpostavila tudi zaskrbljenost zaradi zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev in groženj novinarjem. Ocenila je, da se položaj medijev slabša.

Reynders je na novinarski konferenci znova pozval k čimprejšnjemu imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, saj se krši zakonodaja. Če se to ne bo zgodilo zelo hitro, bo po poletju odločil o ukrepih, je napovedal.

"Jasno je, da smo pozni. Da smo prepozni," je poudaril. Zdaj analizirajo položaj v Sloveniji in nov postopek. Če bo Slovenija kršila zakonodajo, bodo premislili o postopku pred Sodiščem EU. Ker pa gre tudi za zaščito proračuna EU, bodo, če ta ne bo zagotovljena, premislili tudi o drugih orodjih, je še dejal.

V EU sicer od januarja velja uredba o pogojevanju koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Komisija je za jesen napovedala prve korake na podlagi te uredbe. Sloveniji tako v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev grozi tudi zamrznitev evropskih sredstev.