Aktualno 19.7.2021 10:19

STA že 200 dni brez plačila javne službe

Ljubljana, 19. julija - Danes, 200. dan, odkar sta Vlada in Ukom ustavila financiranje STA, se na agenciji s ponosom oziramo na minulih 30 let in tudi letošnje polletje. Kajti: obSTAli smo!

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Brez pomoči darovalcev v donatorski akciji ne bi šlo. Seveda pa tudi ne brez zvestih naročnikov, ki cenijo profesionalno delo novinarske ekipe, ki že drugič v več kot pol leta iz meseca v mesec ne ve, ali bo dobila plačo ali ne.

Tisti, ki se požvižgajo na zakonsko obveznost financiranja, so ob praznih obljubah o denarju za STA, zavezah in vedno novih pogojih, zdaj začeli trditi, da je ključ rešitve podpis pogodbe, s katero naj bi uredili vse. Določili, kaj je sploh javno poslanstvo STA in končali prakso "dvojnega zaračunavanja" vsebin. V resnici seveda STA vsebin ne zaračunava dvojno. Da to trdi tisti, ki iz državne blagajne že od januarja ne sprosti sredstev za STA, čeprav ga k temu obvezuje zakon, pa je vrhunec sprenevedanja.

Na očeh domače in svetovne javnosti tako uničujejo agencijo, ki je v vrhu slovenskih medijev po inovativnosti in razvoju novih produktov, verodostojen in iskan partner v mednarodnih projektih ter ima vsebinsko kakovosten novičarski servis.

Letno pogodbo z ustanoviteljem, o kateri tečejo zdaj pogovori, čakamo že od lanskega decembra. A besedilo pogodbe v obliki, kot jo predlaga Ukom, ni sprejemljivo, saj STA spreminja v vladno formacijo za množično fotografsko in vestičarsko proizvodnjo. Ravnanje Ukoma vidimo kot pogajalsko izsiljevanje denarno ožete STA v nasprotju z več veljavnimi zakoni.

Od tod do fotografiranja porok, s čimer naj bi se po mnenju direktorja Ukoma lahko rešili na STA, res ni daleč. A kdor vsaj malo pozna agencijsko novinarstvo, ve, da to vodi v brezno. Temu pa se bo STA skušala izogniti z vsemi močmi in v zavezništvu z javnostjo.

Direktor STA

Uredniški kolegij STA