Aktualno 13.7.2021 16:22

Sporočilo za javnost direktorja STA po današnjem srečanju na Ukomu

Ljubljana, 13. julija - Med vodstvoma STA in Ukoma je bilo danes že drugo srečanje - tokrat usklajevalni pogovor o osnutku pogodbe, ki ga je pripravil Ukom. Pogovori pa niso prinesli pričakovanega napredka pri razrešitvi finančnega položaja STA.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Direktor Ukoma namreč samovoljno in z nizanjem dodatnih pogojev očitno ne želi, da bi bila pogodba podpisana čimprej. Po besedah Uroša Urbanije za zdaj ni mogoče napovedati, kdaj naj bi bila pogodba sklenjena.

STA podpisu ne nasprotuje, še več, poudarja direktor Bojan Veselinovič: "V primeru, da bi nam bil za minulo obdobje tega leta nakazan obljubljeni predujem v višini 845.000 EUR, bi STA nemudoma ustavila že začete izvršilne postopke."

Tako kot že do sedaj pa je vodstvo opozorilo, da bo vztrajalo na spoštovanju celotnega normativnega okvira, ki ureja delovanje STA. Ob tem bo očitno primorana vnovič ubrati pravno pot, prek katere bo pristojno sodišče ugotovilo, ali je nedavno sprejeta vladna Uredba o STA v neskladju s pravnim redom Republike Slovenije.

STA ne more pristati na dodatno pogojevanje in izsiljevanje v zvezi z opredelitvijo javne službe in odmero nadomestila, ki pripada STA, saj oboje že določa veljavni Zakon o STA.

STA bo tvorno sodelovala v morebitnih nadaljnjih pogovorih z Ukomom. Danes je bila Ukomu posredovana tudi dodatna dokumentacija za obdobje do konca maja letos, STA pa je izpolnila tudi tretji pogoj za nakazilo predujma, saj na svojih spletnih straneh ločeno prikazuje prvine javne službe.

V kolikor bo ustanovitelj še naprej odlašal z nakazilom obljubljenih sredstev, bo delovanje STA ustavljeno.

Čez teden dni bo minilo 200 dni, odkar je STA brez plačila za opravljeno javno službo obveščanja domače in tuje javnosti.

Bojan Veselinovič
direktor STA