Aktualno 1.7.2021 17:57

Von der Leynova: Slovenija mora kar najhitreje zagotoviti neodvisnost in financiranje STA

Brdo pri Kranju, 1. julija - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes po srečanju Evropske komisije in slovenske vlade na Brdu pri Kranju opozorila na vprašanje financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) in izrazila pričakovanje, da bo Slovenija našla hitro rešitev problema in zagotovila neodvisnost in financiranje STA.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Obisk Evropske komisije ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Svoboda medijev je bila ena od glavnih tem, o katerih so se danes pogovarjali s slovensko stranjo, je pojasnila predsednica Evropske komisije. Svoboda medijev je "osrednji element vsake demokratične družbe". "Potrebujemo medije, svobodne in kritične medije, kot nadzornike vladnih aktivnosti, tudi aktivnosti komisije. To je bistvo demokracije," je poudarila na skupni novinarski konferenci s slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Spomnila je, da so skrbi komisije glede STA "dobro znane". V Bruslju so večkrat izrazili pričakovanje, da se bo vprašanje rešilo hitro, po možnosti do začetka slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se je začelo danes.

"Menimo, da mora Slovenija zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA. Pričakujemo, da se bodo našle hitre rešitve za deblokado financiranja. Spremljali bomo dogajanje. Nekaj premikov je bilo in upam, da se bo v zelo kratkem času našla dobra rešitev, da se bo zagotovil medijski pluralizem," je poudarila predsednica Evropske komisije.

Premier Janša pa je glede tega vprašanja dejal, da bi STA morala imeti sklenjeno pogodbo z vladno stranjo. "Evropska norma je, da račun plačaš, ko ga dobiš. Da ti nekdo lahko izstavi račun, pa mora biti podlaga veljavna pogodba. In to je edina težava, ki jo imamo v zvezi z agencijo," je dejal.

Vlada je sicer junija sprejela posebno uredbo, prejšnji teden pa določila tudi pogoje za sprostitev predujma za pričakovano opravljanje javne službe STA. "Upam, da smo končno v teh zapletih, ki so bili popolnoma nepotrebni, zdaj prišli do rešitve in da bo ta tema izginila z dnevnega reda," je še dejal Janša.