Aktualno 28.6.2021 18:07

Za DNS dodatno pogojevanje plačila javne službe STA s povečevanjem nadzora direktorja Ukoma nad poslovanjem STA izsiljevanje

Ljubljana, 28. junija - V DNS so kljub napovedi, da naj bi vlada vzpostavila financiranje STA, še vedno zaskrbljeni. Dodatno pogojevanje plačila javne službe STA s povečevanjem nadzora direktorja Ukoma nad poslovanjem STA razumejo kot izsiljevanje. Poleg tega sklepi skupščine predvidevajo podpis pogodbe, čeprav ta v skladu z zakonodajo za financiranje za 2021 ni pogoj.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Kljub uspešni donatorski kampanji, v kateri smo za STA do danes skupaj zbrali 273.829 evrov, je jasno, da brez plačila javne službe STA ne bo preživela. Država je obveznosti dolžna poravnati na podlagi zakona o STA in določbe v sedmem protikoronskem zakonu," so v sporočilu za javnost spomnili v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

Ponovno so opozorili, da so zahteve, ki izhajajo iz vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, zakonsko sporne, pravniki pa so opozorili tudi na potencialno neustavnost sprejetega predpisa. Dodatno pogojevanje plačila javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) s povečevanjem nadzora direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) nad poslovanjem STA, razumejo kot izsiljevanje. Poleg tega sklepi današnje skupščine predvidevajo podpis pogodbe, čeprav ta v skladu z omenjeno zakonodajo za financiranje za 2021 ni pogoj in je to urejeno na podlagi poslovnega načrta STA.

Opozarjajo tudi, da je STA, katere ustanoviteljica je že dokazala svoj sovražen odnos do javnega medija, v podrejenem položaju, zato je veliko vprašanje, kakšne nadaljnje, in morda tudi nesprejemljive zahteve, bo pogodba vsebovala. STA naj bi tudi povečevala količino vsebin v prosti uporabi, ob čemer je po oceni DNS posebej zaskrbljujoča prosta uporaba fotografij, kar razvrednoti vrednost avtorskega dela fotoreporterjev.

"Vlada se nedvomno zaveda, da prekoračuje zakonske pristojnosti, vendar računa, da bo STA v finančni stiski prisiljena pristati na njene pogoje. V DNS bomo še naprej skrbno spremljali dogajanje. Vladna pripravljenost na to, da se v večmesečni agoniji ustavitve financiranja STA vendarle kaj premakne, pa kaže, da je vlada na pragu predsedovanja Svetu EU vendarle spoznala, da je kakovostno in profesionalno poročanje STA ključno za uspešno predsedovanje," so dodali.

Skupščina STA, ki je potekala danes, je namreč sklenila, da je direktor STA Bojan Veselinovič pooblaščenim osebam Ukoma dolžan takoj omogočiti vpogled v podatke in informacije o notranji organizacijski in računovodsko-finančni strukturi izvajanja poslovnih procesov ter jim omogočiti vpogled v vso dokumentacijo o finančnem poslovanju od 28. junija 2011.

Direktorju Ukoma Urošu Urbaniji pa vlada nalaga, da STA nakaže predujem v višini 845.000 evrov za pričakovane izdatke pri opravljanju javne službe. Predujem se mora nakazati v treh dneh od dneva, ko direktor STA pooblaščenim osebam Ukoma omogoči vpogled v zahtevano dokumentacijo in če STA do takrat z direktorjem Ukoma podpiše pogodbo o opravljanju javne službe za leto 2021 in zagotovi javno dostopnost vsebin na spletnih straneh, ki ustrezajo storitvam javne službe iz zakona o STA.