Aktualno 24.6.2021 6:40

Nagovor direktorja ob prejemu odlikovanja za STA

Ljubljana, 24. junija - Celotno besedilo nagovora direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča ob prejemu državnega odlikovanja reda za zasluge s strani predsednika republike Boruta Pahorja, ob 30. obletnici delovanja STA.

Ljubljana, predsedniška palača.
Predsednik republike Borut Pahor je vročil državno odlikovanje red za zasluge slovenskemu programskemu oddelku in slovenskim informativnim sporedom, ki delujejo v okviru Deželnega sedeža RAI za Furlanijo-Julijsko krajino, radijskemu in televizijskemu programu za italijansko narodno skupnost, ki delujeta v okviru Regionalnega centra RTV Koper-Capodistria ter Slovenski tiskovni agenciji.
Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj, direktor STA Bojan Veselinovič in predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Spoštovani gospod predsednik republike,
spoštovani prejemniki državnih odlikovanj in drugi vabljeni,

V imenu zaposlenih in sodelavcev Slovenske tiskovne agencije s ponosom prejemam to državno odlikovanje, "Red za zasluge" in se zanj zahvaljujem.

STA je te dni praznovala 30 let delovanja, njen nastanek je povezan z rojstvom samostojne in neodvisne Slovenije. Koliko dela, prizadevanj in napora je vloženo v njeno zgodbo, vedo vsi tisti, ki so sooblikovali njeno pot. In tudi koliko zadovoljstva, navdušenja in ponosa nad dobro opravljenim delom. Tako rekoč vsaka država ima svojo tiskovno agencijo in Slovenija je lahko ponosna nanjo.

Avtonomne in institucionalno ter finančno neodvisne agencije so zlati standard svobode medijev, demokracije in spoštovanja pravice do obveščenosti. Hitra, verodostojna in ne-mnenjska informacija, ki je osnovni produkt agencije, pa je zdaj - ko imamo informacij preveč, obveščeni pa smo vse slabše - še toliko bolj v javnem interesu. Ustavitev financiranja STA je zato nedvomno najtemnejša epizoda v zgodovini agencije, za katero upamo, da se bo končala s spoštovanjem obeh zakonov, ki urejata to področje, ter razuma, ki bo končal našo agonijo.

Ali kot je zapisano v obrazložitvi predlagateljev, ki se jim še posebej zahvaljujem za to, da so se nas spomnili tudi ob tridesetletnici: "Samostojna država potrebuje samostojno tiskovno agencijo". Tega so se zavedali njeni ustanovitelji in to bi morala biti maksima tudi vseh, ki odločajo o usodi agencije ob vstopu STA in države Slovenije v njuno četrto desetletje. STA-jevci se tega zavedamo, saj dosledno spoštujemo Zakon o našem delovanju, po katerem, citiram: "STA deluje po načelih neodvisnega, nepristranskega in profesionalnega novinarsko-agencijskega obveščanja. STA ne sme pod nobenim pogojem upoštevati vplivov in pogledov, ki bi lahko vplivali na točnost, objektivnost ali verodostojnost njenih informacij. STA ne sme, dejansko ali pravno, postati odvisna od katerekoli ideološke, politične ali ekonomske skupine."

In ne "samo" - prav "za to" gre pri celi zgodbi, ki - ne po naši volji - polni udarne termine medijev doma in po svetu; za medijsko svobodo ter spoštovanje ustave in zakonov, čemur na STA vseskozi sledimo. STA-jevci prevzemamo pošto in je ne zavračamo. STA-jevci seveda prevzemamo tudi to odlikovanje, saj gre za priznanje dosežkom vseh agencijskih sodelavcev v minulih letih in zdajšnje ekipe, ki je v minulem desetletju na čelu z odgovorno urednico uredništva Barbaro Štrukelj premikala gore in uspešno odgovarjala na nove in nove izzive bliskovitih sprememb v medijski krajini. Gre torej za državno odlikovanje za katerega sem prepričan, da ne bomo nikoli v skušnjavi, da bi ga vrnili, saj veljavna zakonodaja nalaga financiranje naše dejavnosti, ki pa ga, žal, še vedno nismo deležni.

Hvala državi in njenemu predsedniku za to današnjo odločitev, hvala vsem, tudi najboljšim sosedom predsednikovega Urada, ki so se obveznosti do STA zavedali vseh minulih 30 let in prepričan sem, da bo po tokratni, polletni prekinitvi financiranja, tako tudi naslednja desetletja in stoletja. Kajti STA mora obSTAti.

Dovolite, da se vsem zahvalim za čestitke ob 30-letnici STA. Ob tem oprostimo tudi vsem tistim, ki jih niso poslali, pa bi bilo to verjetno spodobno. Predvsem pa hvala za vso podporo vsem državljankam in državljanom, ki so nas podprli v kampanji Društva in Sindikata novinarjev Slovenije "za obSTAnek". Upamo, da ne bo treba, a vendarle: vnaprej hvala vsem in vsakomur, da nas boste tudi na takšen način podpirali v prihodnje. Kajti STA vsebine niso prepisane vsebine, ki jih že itak vsak dobi na spletu. STA vsebine so javno dobro in kot sodobna medijska ustanova jih zagotavlja javna hiša v najbolj žlahtnem pomenu te besede. Za domačo in tujo javnost. Naj se sliši naš glas še naprej!