Aktualno 21.6.2021 13:09

STA s pritožbo na sklep o zavrnitvi začasne odredbe

Ljubljana, 21. junija - STA bo prek pooblaščene odvetniške pisarne vložila pritožbo na sklep okrožnega sodišča v Ljubljani o zavrnitvi začasne odredbe, s katero je STA med drugim zahtevala takojšnje plačilo 845.000 evrov, kolikor znaša neizplačano nadomestilo za javno službo od januarja do maja, je sporočil direktor STA Bojan Veselinovič.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je zapisal v izjavi za javnost, je bila STA z odločitvijo sodišča seznanjena danes.

Dodal je, da je sodnica v obrazložitvi svoje odločitve med drugim zapisala, da "sodišče v okviru preizkusa obstoja verjetnosti terjatve do države pritrjuje Slovenski tiskovni agenciji", pri čemer "temelj za izplačilo predstavljata sedmi protikoronski zakon in sprejeti poslovni načrt STA za letos". Zapisano je še, da "po presoji sodišča nesklenitev pogodbe ne predstavlja ovire za zakonito izplačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA", je navedel.

"S strani sodišča gre torej za posredno pritrditev drži STA, ki je nenehno opozarjala, da je obveznost financiranja STA naložena vladi že s samim zakonom. To pa je pomembno za nadaljevanje sodnega postopka izvršbe; še posebej v primeru, da bi bila začasna odredba dokončno zavrnjena," je zapisal Veselinovič.

O pritožbi na sklep o zavrnitvi začasne odredbe bo odločalo Višje sodišče. "Pri tem ima naša medijska hiša, ki je že skoraj pol leta brez proračunskih sredstev za javno službo STA, še naprej polno zaupanje v odločitve sodne veje oblasti," je še dodal direktor STA.

STA že 172 dni opravlja javno službo brez z zakonom določenega plačila zanjo. Vlada je sicer sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA, ki določa način izvedbe in izračun financiranja STA na podlagi obsega mesečnih storitev, ki jih kot del javne službe od STA zahteva zakon o STA. "V želji, da se uredba začne izvajati nemudoma po svoji uveljavitvi, je Ukom povabil na skupni sestanek tako direktorja STA Bojana Veselinoviča kot tudi člane nadzornega sveta STA," so prejšnji teden navedli na Ukomu. Uredba začne veljati 26. junija.