Aktualno 20.6.2021 5:00

Pred 30 leti objavljena prva novica STA

Ljubljana, 20. junija - Pred natanko 30 leti je z objavo prve novice začela delovati Slovenska tiskovna agencija (STA). Agencija, ki se zaradi vladnega neizplačevanja nadomestila za javno službo bori za obstanek, bo okroglo obletnico obeležila s slovesnostjo, predsednik republike Borut Pahor pa bo STA prihodnji teden izročil državno odlikovanje.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pahor bo STA v sredo odlikoval z redom za zasluge, in sicer za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije.

STA je bila v sodni register vpisana 3. junija 1991, delovati pa je začela 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije. Na današnji dan pred 30 leti je objavila prvo novico v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je novonastala država dobila nacionalno tiskovno agencijo in z njo pomemben kanal komuniciranja, sprva predvsem s tujimi javnostmi. Pred tem je namreč v Sloveniji delovala le skupna jugoslovanska tiskovna agencija.

Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je STA v 30 letih razvila v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine. Dnevno STA, ki danes zaposluje več kot 80 novinarjev, fotografov in drugih sodelavcev, v povprečju objavi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku.

Tako je v 30 letih STA ustvarila več kot 2,5 milijona novic in drugih tekstovnih vsebin v slovenskem in več kot 270.000 v angleškem jeziku. Objavila je okrog en milijon fotografij in več kot 130.000 tonskih posnetkov. Prav tako je objavila več kot 15.000 video posnetkov.

Kljub temu se STA ob 30-letnici bori za obstanek, saj ji vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

Vlada je sicer nedavno sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA, a predstavniki zaposlenih na STA ocenjujejo, da ta v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA. Da uredba nezakonito posega v avtonomijo agencije in je protiustavna, opozarjajo tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije.

Medtem je nazorni svet STA pozval vlado, naj čim prej pregleda poslano dokumentacijo o poslovanju STA, poda morebitne dodatne zahteve za podatke in vzpostavi financiranje javne službe STA ter posledično zagotovi delovanje STA kot gospodarske družbe.

V podporo STA je sicer Društvo novinarjev Slovenije v začetku maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek, ki je naletela na širok odziv in v okviru katere se je do danes v podporo STA zbralo 271.800 evrov.