Aktualno 16.6.2021 18:25

Veselinovič zadnji dopis Urbanije vidi kot dodaten pritisk in povračilni ukrep

Ljubljana, 16. junija - Direktor STA Bojan Veselinovič zadnji dopis direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije z zahtevo za prenehanje kršitev osebnostnih pravic in pritiskov vidi kot dodaten pritisk in kot povračilni ukrep. Največji pritisk, in sicer na zaposlene in avtonomijo novinarjev, izvaja prav Urbanija, je zapisal v odzivu.

Ljubljana.
Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Naravnost sprevrženo je, da direktor Ukoma govori o mojih medijskih pritiskih in zlorabi podjetja STA. Kajti največji pritisk na zaposlene in avtonomijo dela agencijskih novinarjev izvaja prav on, saj je STA že 167 dni brez sredstev za javno službo, ki ležijo na računu Ukoma," je v odzivu zapisal Veselinovič.

Prav tako je po njegovih besedah daleč od resnice, da bi STA zahtevala denar mimo zakonsko določenih pravil, saj prav te ustanovitelju nalagajo, da mora zagotoviti sredstva za delovanje agencije.

Po njegovih navedbah je za lase privlečena tudi trditev, da kot direktor STA sili državne uslužbence h kršitvam zakonov in ostalih predpisov. "To počne tisti, ki kljub jasnim zakonskim predpisom ogroža socialno varnost zaposlenih in delovanje STA," ocenjuje Veselinovič.

Glede izrečenega v televizijski oddaji Tarča 6. maja letos pa direktor STA Urbaniji odgovarja, da ne bo podal umika izjav ali se komurkoli opravičil. Ob tem je spomnil na zanj žaljivi tvit, ki ga je isti dan objavil Urbanija, ter da je prek pooblaščene odvetniške družbe Urbaniji posredoval zahtevek za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic in opomin pred tožbo, v katerem je zahteval med drugim preklic določenih neresničnih objav in opravičilo, na katerega pa do danes ni prejel vsebinskega odgovora.

"Tudi zato tokratni dopis direktorja Ukoma štejem kot dodaten pritisk in kot povračilni ukrep, zaradi česar na podlagi neutemeljenih očitkov glede mojega ravnanja in mojih izjav, ki ne kršijo nobene osebnostne pravice nikogar, ne bom podal umika mojih izjav ali se komurkoli opravičil," je še zapisal Veselinovič.

Ukom je danes na svoji spletni strani sporočil, da je direktor Ukoma Urbanija na direktorja STA Veselinoviča naslovil zahtevo za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic in izvajanja pritiskov na neodvisno in strokovno delo javnih uslužbencev.

Urbanija od Veselinoviča pričakuje tudi opravičilo za izjavo, izrečeno v oddaji Tarča v začetku maja, ko je navedbe Urbanije o tem, da se Veselinovič vtika v uredniško delo, pa se ne bi smel, označil za laž in manipulacijo.