Aktualno 31.5.2021 23:03

Tonin: Vlada pripravlja uredbo za ureditev razmer glede STA

Ljubljana, 31. maja - Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je v pogovoru za POP TV dejal, da se zadeve v zvezi s Slovensko tiskovno agencijo (STA) rešujejo. "Ravno danes smo se pogovarjali, da se pripravlja posebna uredba, v kateri bomo te razmere, nastale med STA in državo, tudi uredili," je povedal Tonin.

Ljubljana.
Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Konkretno vsebine uredbe ni predstavil. Kot je dejal, zelo ceni delo STA in tudi ministrstvo za obrambo ima sklenjeno posebno pogodbo z agencijo.

Na vprašanje, zakaj je potrebna donacijska kampanja Za obSTAnek je odvrnil, da je to akcija novinarjev. "Če bi direktor dal vse potrebne podatke, bi bil ta problem že davno rešen," je poudaril.

STA je sicer zahtevano dokumentacijo vladi oziroma njenemu predsedniku Janezu Janši dostavila v aprilu, od tam so jo poslali nazaj, a je STA sprejem pošiljke zavrnila. Medtem STA že 151 dni opravlja javno službo po zakonu o STA brez financiranja države, ki ga ta isti zakon predpisuje. Prav tako financiranje javne službe v skladu s poslovnim načrtom STA predpisuje sedmi protikoronski zakon. Prav danes pa se izteka kampanja Društva novinarjev Slovenije in prijateljev STA, v okviru katere so zbrali okoli 250.000 evrov za ohranitev javne službe STA.