Aktualno 21.5.2021 12:11

Jourova ponovno pozvala k rešitvi glede financiranja STA

Bruselj, 21. maja - Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je ponovno izrazila pričakovanje, da bo mogoče najti hitre rešitve za trajno financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA). V odgovoru na pismo mednarodnim novinarskim organizacijam je spomnila, da je dolžnost slovenske vlade zagotoviti primerno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA.

Belgija, Bruselj.
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Mednarodni inštitut za tisk (IPI) ter še pet vodilnih organizacij za svobodo medijev in novinarskih organizacij v Evropi je sredi marca na Evropsko komisijo naslovilo pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi poslabšanja svobode medijev v Sloveniji in vnovičnih napadov premierja Janeza Janše na neodvisnost STA.

Evropsko komisijo so ob tem pozvali, naj pri slovenskih oblasteh doseže, da bodo financiranje STA obnovile in da bodo prenehale z napadi na njeno neodvisnost.

Javni mediji, vključno z javnimi tiskovnimi agencijami, igrajo posebno vlogo v Evropski uniji, in Evropska komisija je že večkrat pozvala države članice, naj se vzdržijo poskusov izvajanja pritiska nanje, je poudarila Jourova v odgovoru na pismo, ki so ga ta teden omenjenim organizacijam poslali iz komisarkinega kabineta, v vpogled pa ga je dobila tudi STA.

Ob tem je ponovila znano stališče, da je dolžnost slovenske vlade v skladu s slovensko zakonodajo zagotoviti neodvisnost in primerno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA. Spomnila je tudi, da je komisija nedavno potrdila, da je financiranje STA s strani Slovenije povsem v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh. Zato pričakujemo, da bo mogoče najti hitre rešitve, da bi zagotovili trajno financiranje agencije, je zapisala.

Komisarka je v pismu tudi spomnila na lansko poročilo o vladavini prava, ki med drugim ugotavlja, da je nadlegovanje prek spleta ali grožnje novinarjem v Sloveniji pogosto, ta dejanja pa običajno niso sankcionirana.

Pozorno spremljamo dogajanje od objave prvega poročila o vladavini prava, svoja opažanja pa bomo predstavili v prihajajočem poročilu o vladavini prava, ki naj bi ga objavili julija, je še navedla komisarka, ki je pristojna za vrednote in preglednost.

Jourova je tudi ponovila namero, da obišče Slovenijo, kar je napovedala že v začetku maja. Takrat je izrazila tudi pričakovanje, da se bo sestala tudi s premierjem Janšo. Za september je napovedala objavo pobude za povečanje varnosti novinarjev v EU, o tem pa se želi pogovoriti tudi s slovenskim predsedstvom Svetu EU.