Aktualno 20.5.2021 14:27

Delovna inšpekcija na STA ni ugotovila večjih kršitev zakonodaje, izdan le opomin

Ljubljana, 20. maja - Delovna inšpekcija v okviru nadzora na STA ni ugotovila nepravilnosti s področja zakona o delovnih razmerjih in ukrepov za varstvo pri delu, tudi ob epidemiji covida-19. Kot so sporočili iz vodstva STA, je agencija dobila le opomin zaradi pomanjkljivih evidenc o izrabi delovnega časa pri štirih samostojnih novinarjih, kar pa je že sanirala.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Inšpekcija je nadzor na STA začela marca, teden dni po sprejetju sklepa vlade, s katerim je ta inšpektoratu predlagala, naj v skladu s svojimi pristojnostmi opravi inšpekcijski nadzor in pregleda delovanje STA.

Delovna inšpekcija je po opravljenem pregledu z odločbo agenciji izrekla opomin in globo v višini 30 evrov, ker se za štiri samostojne novinarje ni vodila evidenca o izrabi delovnega časa v skladu z zakonom o evidencah na področju dela in socialne varnosti. To pomanjkljivost je podjetje po opozorilu inšpekcije že odpravilo in vzpostavilo primerne evidence, so navedli v vodstvu STA. Inšpekcija kršitev druge delovnopravne zakonodaje ni ugotovila.

Vlada je sicer 18. marca na podlagi poročila vladnega urada za komuniciranje sprejela tudi sklep, naj notranje ministrstvo v zvezi s STA preveri, ali ugotovljene kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, ter ukrepa v skladu z zakonom. Prav tako naj bi ministrstvo preverilo, ali je šlo pri ravnanju nadzornikov za kršitev zakona o gospodarskih družbah. Sredi aprila so se na podlagi več prejetih prijav domnevnih nepravilnosti, povezanimi z delovanjem STA, pri predsedniku nadzornega sveta STA Mladenu Terčelju oglasili preiskovalci PU Ljubljana.