Aktualno 18.5.2021 17:20

Ukom v odgovoru na pismo EANA ponovil očitke na račun Veselinoviča

Bern/Ljubljana, 18. maja - Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je v današnjem odgovoru na pismo Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA) ponovil očitke na račun direktorja STA Bojana Veselinoviča. EANA je pretekli teden premierja Janeza Janšo pozvala k rešitvi nastalega spora in izrazila zaskrbljenost, ker je Janša Veselinoviča označil za sodelavca pri umoru novinarja.

Ljubljana.
Urad vlade RS za komuniciranje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ukom je v pismu, pod katerega je podpisan njegov direktor Uroš Urbanija, ponovil očitke na račun direktorja STA Veselinoviča glede ravnanja s tedanjim odgovornim urednikom agencije Borutom Meškom leta 2009. "Prepričani smo, da vam mora biti povsem jasno, da ne gre samo za odstavitev tedanjega odgovornega urednika s strani direktorja Veselinoviča, ampak tudi za to, da mu je dokumente o prekinitvi pogodbe poslal na bolniško posteljo," so zapisali na uradu.

Izrazili so prepričanje, da trditev EANA, da ni nobenih dokazov za direktorjevo ravnanje temelji na "manipulacijah in lažeh, ki so del poskusa, da bi vas prepričali, da je nekdo, ki je sposoben takšnega nasilnega dejanja, žrtev. In ne obratno."

Dodali so, da je položaj, v katerega je direktor privedel agencijo, "nesprejemljiv". Ponovili so, da ga je Ukom že oktobra pozval, naj pošlje poslovno dokumentacijo, na podlagi katere bodo lahko v skladu za zakonom pripravili pogodbo o financiranju javne službe STA.

"Vlada republike Slovenije se zaveda težkega položaja, v katerega je direktor Veselinovič spravil zaposlene zaradi svojega načina delovanja. Zato si vlada želi čim prej razrešiti ta položaj. Prepričani smo sicer, da je pravna pot edina prava," je Ukom še navedel v pismu Evropskemu združenju tiskovnih agencij.

EANA je pretekli teden v odprtem pismu premierja Janšo pozvala k rešitvi nastalega spora. Ob tem je izrazila zaskrbljenost ob Janševem zapisu na Twitterju, v katerem je direktorja STA Veselinoviča obtožil, da je sodelavec pri umoru novinarja. Ker za to trditev očitno ni nobenih dokazov, v združenju ta korak obravnavajo kot še en odkrit napad na STA in njeno neodvisnost.

Veselinovič je v začetku maja napovedal, da bo v odgovor na te očitke proti Janši vložil civilno in zasebno kazensko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime ter kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Direktor STA je prek odvetniške pisarne z opominom pred tožbo k prenehanju kršitev osebnostnih pravic pozval tudi direktorja Ukoma Urbanijo.

Slednjega je medtem Pravna mreža za varstvo demokracije zaradi nespoštovanja zakonskih obveznosti do STA kazensko ovadila na ljubljansko tožilstvo. Kot so sporočili, mu med drugim očitajo, da je izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti, s čimer je agenciji povzročil večjo škodo. Komentar Urbanije na to STA še čaka.